21. 10. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Legendárny animovaný seriál Simpsonovci oslávi vo štvrtok 17. decembra svoje dvadsiate narodeniny. Tvorcovia sa rozhodli ako prejav vďačnosti pre fanúšikov v rámci výročia pripraviť špeciálnu súťaž. Jej víťaz bude mať možnosť vytvoriť charakter novej postavičky. Do súťaže sa budú môcť fanúšikovia zapájať len počas jedného týždňa. Víťaz súťaže pocestuje na výlet do Los Angeles, kde by mal spolupracovať s producentmi a režisérom amerického seriálu. "Zadanie je 'obsažný a zábavný' s 'typickým simpsonovským výzorom'," uviedol vedúci producent Al Jean. "Mala by to byť ľudská bytosť, len tak sme to obmedzili," dodal. O najúspešnejšom "tvorcovi" bude rozhodovať práve Al Jean spolu s autorom žltých postavičiek Mattom Groeningom. Špeciálna časť by sa na televíznych obrazovkách mala objaviť začiatkom budúceho roka. V epizóde by mal spolu s novou postavičkou účinkovať aj animovaný líder skupiny Coldplay Chris Martin. Jedna z hlavných postáv Homer Simpson zaskočí svoju ženu Marge svojím neskorým príchodom na svadbu, lebo si pôjde kúpiť lístok do lotérie. Počas cesty sa stretne práve s novou postavou. Tvorcovia nevylučujú, že sa postava v niektorej z nasledujúcich častí vráti. Simpsonovcov v Spojených štátoch amerických v premiére uviedli 17. decembra 1989. Populárny seriál sa stal najdlhšie vysielaným seriálom v hlavnom vysielacom čase v histórii americkej televízie po tom, čo si televízna spoločnosť Fox objednala ďalšie dve série. Tie budú mať dokopy 44 epizód, celkový počet častí počas dvadsiatich rokov sa tak vyšplhá na 493. Príbehy o Bartovi, Homerovi, Marge a ostatných obyvateľoch Springfieldu získali 24 prestížnych cien Emmy. Informáciu zverejnil interentový portál news.bbc.co.uk.
Iracký novinár Muntadar az-Zajdí, ktorý sa preslávil topánkovým útokom na bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha, priletel v pondelok do Švajčiarska, kde sa mu dostalo vrelého prijatia. Ako podotýka agentúra AP, az-Zajdího v Ženeve vítali oveľa srdečnejšie ako v Bagdade, Damasku či v inej metropole moslimského sveta. Iracký novinár, ktorý pred nedávnom deklaroval svoj záujem presťahovať sa do krajiny helvétskeho kríža, absolvoval po oficiálnom prijatí aj krátku tlačovú konferenciu. Na nej potvrdil, že ho počas jeho deväťmesačného pobytu za mrežami mučili, pričom sa opätovne nevyhol ani kritike USA. Tie podľa neho nesú zodpovednosť za milión mŕtvych Iračanov a ďalších päť miliónov, ktorí museli pre americkú inváziu opustiť svoje domovy. Z pomerne neznámeho reportéra televíznej stanice al-Baghdádíja sa v okamihu stal idol miliónov ľudí po celom svete po tom, ako v decembri minulého roka počas tlačovej konferencie v irackej metropole hodil do nepopulárneho Busha svoje topánky a zakričal na neho: "Toto je bozk na rozlúčku, ty pes! Toto je od vdov, sirôt a tých, ktorých v Iraku zabili." Úder podrážkou patrí v arabskej kultúre medzi najhrubšie urážky. Bushovi sa podarilo pred letiacimi topánkami uhnúť, az-Zajdího však napriek tomu v marci odsúdili na tri roky. S prihliadnutím na čistý register mu trest neskôr skrátili na jeden rok, ďalšie skrátenie trestu a prepustenie už v septembri si zabezpečil dobrým správaním. Novinár krátko po prepustení vyhlásil, že sa chce presťahovať do Švajčiarska, ktoré by sa svojím rozhodnutím nepodporiť inváziu do jeho vlasti malo podľa jeho názoru stať vzorom pre celý svet.
Britská celebrita Victoria Beckham si zahrá v seriáli Gossip Girl (2007). Postarali sa o to hviezdy Blake Lively a Leighton Meester, ktoré sú fanúšičkami jej módnej línie. "Dievčatá dokonca nosia niektoré módne kúsky, ktoré navrhla," prezradil zdroj pre britský denník Mirror. "Blake inšpirovala nová kolekcia od Victorie, ktorú predstavila v New Yorku", dodal. Spolu so seriálovým štylistom Ericom Damanom sa nakontaktovali na bývalú členku dievčenskej skupiny Spice Girls, pričom zistili, že módna ikona je veľkou fanúšičkou ich seriálu. Tvorcovia populárneho seriálu sa ešte nerozhodli, akú úlohu si Britka zahrá. Nápad, že by mala stvárniť stratenú mamu jednej z hlavných postáv Chucka Bassa, ktorého hrá Edward "Ed" Westwick, hneď zamietla. "Ona nie je herečka. Sama žartovala, že by si radšej zahrala jeho bývalú lásku," uviedol zdroj. Ako uviedol internetový portál aceshowbiz.com, manželka futbalistu Davida Beckhama sa pravdepodobne objaví len v jednej epizóde. Na nakrúcanie do New Yorku odletí v stredu 21. októbra.
Dopisovateľ amerického týždenníku Newsweek, ktorého Teherán v sobotu prepustil na kauciu, pricestoval do Londýna. Podľa vyhlásenia časopisu sa prepustený Maziara Bahárí práve nachádza v Londýne, kde sa stane svedkom narodenia svojho prvého dieťaťa. Časopis sa ďalej v mene celej redakcie a novinára poďakoval všetkým priateľom, kolegom a politikom za snahu o jeho prepustenie. Kanadsko-iránskeho novinára, ktorého spolu s ďalšími tisícami opozičných aktivistov zadržali po júnových povolebných nepokojoch v Teheráne, prepustil Irán v sobotu. Dopisovateľa časopisu Newsweek úrady prepustili na kauciu vo výške takmer 200 tisíc eur. Kanada už hneď po jeho zatknutí vyvíjala značné diplomatické úsilie s cieľom dosiahnuť jeho oslobodenie, Teherán totiž v Iráne narodenému novinárovi neuznal kanadské občianstvo. Maziara Bahárího spolu s ďalšími vyše sto demonštrantami súdia v hromadnom procese za účasť a podnecovanie násilností po znovuzvolení iránskeho lídra Mahmúda Ahmadínedžáda za prezidenta. Kanadský minister zahraničných vecí Lawrence Cannon privítal v mene svojej krajiny jeho prepustenie s nadšením a úľavou.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
V rámci šetrenia nákladov si budú musieť hlásatelia správ vo washingtonskej televízii WTTG sami obsluhovať čítačky, čo bolo doteraz povinnosťou zvláštneho technika. Informuje o tom denník The Washington Post. Vedenie televízie, ktorá je medzi divákmi hlavného mesta známa aj pod názvom Chanel 5, je presvedčené, že moderátori-hlásatelia si v živom vysielaní v pohode poradia s fungovaním elektronickej čítačky a tak nie je potrebné zamestnávať takých odborníkov, ktorí by mali na starosti len túto činnosť. Odporcovia tohto avizovaného opatrenia tvrdia, že divákom sa nebude veľmi páčiť, keď sa hlásatelia medzi čítaním správ budú zaoberať posunovaním vopred napísaného textu ručnými spínačmi a pedálmi. Keďže si hlásatelia správ budú musieť rozdeľovať pozornosť, pravdepodobne sa budú častejšie mýliť, keď sa medzitým budú prehrabávať na stole s prístrojmi... Jeden z technikov televízie povedal, že je nemožné, aby hlásateľ popri tom, že kontroluje fakty, sleduje a riadi flešové správy, udržuje kontakt s reportérmi, oslovuje úrady, opravuje titulky a prípadné technické chyby, a aby ešte aj bezchybne ovládal čítačku. Prácu hlásateľa prirovnal k jednočlennému orchestru, v ktorom ten istý človek bubnuje, hrá na cimbale, na trúbke a aj na gitare. Šéf spravodajstva TV Chanel 5 Phil Metlin v týchto dňoch oznámil spravodajským štúdiám, že zakúpili čítačky na diaľkové ovládanie a čoskoro sa hlásatelia budú zaúčať práci s nimi. Podľa riaditeľa televízie Duffyho Dyera niektorí hlásatelia sú radi, že činnosť čítačky môžu riadiť sami, lebo si tak môžu prispôsobiť rýchlosť čítaného textu a aj dĺžku prestávok medzi správami.

Copyright © TASR 2009