6. 11. 2009

MTV Europe Music Awards

MTV Europe Music Awards
Speváčka Beyoncé získala tri ceny na MTV Europe Music Awards. Ceremónia sa konala v utorok v nemeckom Berlíne, pri príležitosti 20. výročia pádu Berlínskeho múra, ktorý desiatky rokov rozdeľoval mesto a celé Nemecko. Ceny jej udelili v kategóriách Najlepšia interpretka, Najlepšia pieseň (Halo) a Najlepší videoklip (Single Ladies (Put a Ring on It)). "Túto cenu chcem venovať všetkým úžasným umelcom," uviedla Beyoncé po tom, ako ju vyhlásili za najlepšiu speváčku. "Ďakujem ti MTV za túto nesmiernu česť," dodala. Medzi ocenenými bol aj jej manžel Jay-Z, ktorý získal cenu v kategórii Najlepší interpret urban music. Ocenenie pre najlepšieho interpreta putovalo do rúk detroitského rapera Eminema. MTV Europe Music Awards zvyknú získavať najmä americkí interpreti. Jednou z mála výnimiek bola nemecká skupina Tokio Hotel, ktorá porazila Black Eyed Peas a Kings of Leon a získala cenu v kategórii Najlepšia skupina. Skupina Green Day, ktorá odovzdávanie cien otvorila, získala cenu pre Najlepšieho rockového interpreta. Najväčšími smoliarmi noci sa stali členovia skupiny Kings of Leon, ktorí boli päťkrát nominovaní, no nakoniec odišli s prázdnymi rukami. Päťkrát nominovaná a favorizovaná Newyorčanka Lady Gaga, preslávená nie len svojou hudbou v štýle electro-dance-pop, ale aj extravagantnými outfitmi, získala cenu pre Najlepšieho nováčika. Americká speváčka Katy Perry, ktorá prisľúbila šou inšpirovanú filmom Kabaret (1972) a Lizou Minnelli, nesklamala a predviedla sa vo vyzývavom oblečení. Počas šou si pripomenuli aj zosnulého Kráľa popu Michaela Jacksona. V rámci udeľovania hudobných cien sa predstavila aj írska skupina U2, ktorá zahrala pre asi 10 000 fanúšikov na bezplatnom koncerte pred berlínskou Brandenburskou bránou, kde sa v roku 1994 konalo prvé udeľovanie MTV Europe Music Awards. Líder skupiny Bono počas 30-minútového koncertu predstavil hity ako One, Sunday Bloody Sunday či Beautiful Day a po nemecky pozdravil dav: "Berlin, Du bist wunderbar."
Prehľad víťazov 2009 MTV Europe Music Awards: Najlepší videoklip: Beyoncé - Single Ladies (Put a Ring on It) ; Najlepšia interpretka: Beyoncé ; Najlepšia skupina: Tokio Hotel ; Najlepší európsky interpret: maNga; Najlepší "Push Artist": Pixie Lott ; Najlepší interpret: Eminem ; Najlepší nováčik: Lady Gaga ; Najlepší alternatívny interpret: Placebo; Najlepšie "World Stage" vystúpenie: Linkin Park ;Najlepšia pieseň: Beyoncé - Halo ;Najlepší rockový interpret: Green Day; Najlepší interpret urban music: Jay-Z
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.