24. 6. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Oscarový filmový producent Bruce Cohen a uznávaný televízny producent a režisér Don Mischer budú producentmi televízneho prenosu 83. ročníka udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Informoval o tom prezident Akadémie Tom Sherak. Mischer sa zároveň ujme úlohy režiséra prenosu. Obaja sa pritom budú na slávnostnom ceremoniáli podieľať po prvý raz v kariére. "Som úplne nadšený, že Bruce a Don prijali moju ponuku produkovať a režírovať prenos 83. ročníka cien Akadémie," komentoval novinku Sherak s tým, že dvojica odviedla vynikajúcu prácu produkciou Governors Awards. "Do Oscarov som sa zamiloval ako osemročné dieťa v noci, keď mi moje staré mamy dovolili ostať hore a po prvý raz ich pozerať," reagoval Cohen, pre ktorého je produkovanie šou s "fenomenálnym Donom Mischerom" splneným snom. "Dúfame, že sa nám podarí vytvoriť šou, ktorá bude oslavou toho, čo ľudia na celom svete na cenách Akadémie každý rok milujú - vzrušenia, romantického kúzla a tradície samotnej oscarovej noci," doplnil producent, ktorý získal spolu s Danom Jinksom Oscara za produkciu drámy Americká krása (1999) a v roku 2009 si opäť spolu s ním vyslúžil ďalšiu nomináciu za životopisnú drámu Milk (2008). Mischer podľa vlastných slov pri predchádzajúcich spoluprácach Cohena spoznal ako zanieteného, bystrého a kreatívneho producenta, a preto sa na prácu s ním veľmi teší. "Ako producenta a režiséra ma vždy inšpirovali živé prenosy významných a prestížnych podujatí. A keď to tak vezmete, v tomto smere neexistuje nič väčšie ako ceny Akadémie," dodal Mischer, ktorý ako režisér a producent stál napríklad za inauguračným koncertom amerického prezidenta Baracka Obamu We Are One: The Obama Inaugural Celebration at the Lincoln Memorial, udeľovaním The Kennedy Center Honors, polčasovými prenosmi zo Super Bowlu alebo otváracími a záverečnými ceremoniálmi zimných olympijských hier 2002 v Salt Lake City a letnej olympiády v Atlante v roku 1996. Produkoval aj hudobné špeciály s umelcami ako Barbra Streisand, Willie Nelson, Beyoncé, Yo Yo Ma alebo Carrie Underwood. Okrem iného má na svojom konte 15 cien Emmy, 10 Directors Guild of America Awards, dve NAACP Image Awards a Peabody Award. Ceny Akadémie za to najlepšie z filmového priemyslu v roku 2010 udelia v nedeľu 27. februára 2011 v hollywoodskom Kodak Theatre.

Pakistanský súd v stredu nariadil obmedzenia na sieti You Tube a zablokovanie ôsmich internetových stránok, ktoré údajne zverejnili materiálny urážajúce islam. Ak sa nariadenie súdu vykoná, Pakistanci nebudú mať prístup na žiadnu väčšiu emailovú stránku či vyhľadávač. Medzi servermi, ktoré majú byť neprístupné, je napríklad Yahoo, Google, MSN či Hotmail. Podľa súdu v meste Bahawalpúr spomínané stránky obsahujú "materiály neúctivé k Alahovi, prorokovi Mohamedovi a ku koránu". Súd si na budúci pondelok predvolal predstaviteľov telekomunikačnej spoločnosti (PTA), ktorá by mala na príkaz ministerstva informácií internetové stránky zablokovať. PTA uviedla, že zatiaľ žiaden príkaz od vlády nedostala. Ministerstvo informácií už oznámilo, že nariadeniu súdu vyhovie. "Je to ako zablokovanie diaľnice, odrezanie Pakistanu od zvyšku sveta," povedal Waháj-us-Sirádž z pakistanskej Asociácie internetových poskytovateľov.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Mimovládna mediálna organizácia so sídlom vo Viedni označila za prehnanú pokutu vo výške 400.000 eur, ktorú dostala albánska televízna stanica za odvysielanie videozáznamu s vládnym predstaviteľom žiadajúcim uchádzačku o zamestnanie, aby sa vyzliekla. Súd uznal televíznu stanicu Top Channel TV zodpovednou za škody, ktoré spôsobila videonahrávka s ministrom kultúry, mládeže, turizmu a športu Ylliho Panga, ako žiada ženu, aby sa vyzliekla a tak dokázala, či bude pre zamestnanie dosť dobrá. Ministra okamžite odvolali z funkcie, on však televíznu stanicu následne zažaloval. Mediálna organizácia pre juhovýchodnú Európu so sídlom vo Viedni odsúdila "prehnanú" pokutu ako narušenie "cieľa poskytovať informácie, ktoré sú vo verejnom záujme". Albánske začínajúce nezávislé médiá sa často sťažujú na politicky motivované útoky.

Copyright © TASR 2010