22. 6. 2010

Vyhlásenie k správaniu trénera futbalovej reprezentácie SR Vladimíra Weissa

Vyhlásenie k správaniu trénera futbalovej reprezentácie SR Vladimíra Weissa
"Predstavenstvo Slovenského syndikátu novinárov (SSN) sa ohradzuje proti urážlivému konaniu reprezentačného futbalového trénera Vladimíra Weissa voči novinárom po zápase s Paraguajom. Klásť otázky, hocijako nepríjemné, je podstata práce novinárov a verejne činná osoba, ktorou je aj tréner reprezentácie SR by mala zvládať svoje povinnosti tak, aby nielen vulgarizmami neurážal, ale aby sa ani nevyhrážal pracovníkom médií len preto, že plnia svoju úlohu v spoločnosti. Nie je to len neetické, ale aj nedôstojné a neprimerané v demokratickej spoločnosti."
Viceprezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Stanislav Strapek sa deň po incidente hlavného kouča SR Vladimíra Weissa st. so zástupcami médií nechcel príliš baviť na túto háklivú tému. Šéf slovenskej výpravy na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike bez problémov predstúpil pred kamery a mikrofóny, ale k celej záležitosti sa postavil neutrálne a vyhýbavo. "Ja som pri tej udalosti nebol. Nepoznal som všetky detaily, cez internet som sa snažil nájsť danú situáciu, ale bola celá nejasná. Napísal som vyhlásenie, že ak došlo k niečomu takému, ako sa uvádza v médiách, ospravedlňujem sa. Pokiaľ sa niečo stalo, mrzí ma to. Už sa však k tomu nechcem ďalej vracať, pretože nás čaká zápas s Talianskom a my sme sem prišli hrať futbal a nie riešiť takéto kauzy," vyhlásil Stanislav Strapek. Viceprezident SFZ pre štátnu reprezentáciu priznal, že s trénerom Weissom st. o pondelňajšom incidente príliš nehovoril, slovenský kouč mu povedal len jednu krátku vetu. "Povedal mi, že ho urazil jeden novinár, on sa poďakoval a odišiel. Ak by som tam bol a počul by som, že nadáva alebo nenadáva, mohol by som sa k tomu vyjadriť. Ja nemôžem byť v tejto záležitosti ako vyšetrovateľ. Musí sa to vyriešiť medzi trénerom a dotyčným novinárom," povedal S. Strapek a znovu zopakoval: "Pokiaľ sa to stalo, vadilo by mi to, ale ja som tam nebol, preto sa k tomu nemôžem vyjadrovať. Chcel som si to pozrieť, ale nedalo sa to." Skúsený funkcionár ďalej povedal, že podľa jeho informácií sa touto kauzou nezaoberala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). "Ak to budeme nejako riešiť, je to čisto interná záležitosť zväzu. Trénerovo správanie v zápasoch je stopercentné a na včerajšej tlačovke som nebol, preto to nechcem riešiť," potvrdil Stanislav Strapek a dodal: "Mužstvo je pred rozhodujúcim zápasom, na ktorý sa zodpovedne pripravuje. Dúfam, že sa nám podarí duel s Talianskom zvládnuť lepšie ako prvé dva." Vladimír Weiss st. v pondelok 21. júna najskôr odpovedal na oficiálnom stretnutí s novinármi na dve otázky týkajúce sa nedeľňajšieho stretnutia s Paraguajom, ktoré jeho zverenci prehrali 0:2. "Súper bol lepší, odpoveď je jasná. O tom to je, o tom je futbal. Našu chybu každý potrestá a my nemáme takú kvalitu, aby sme sa počas zápasu viac presadili smerom dopredu. Je to o agresivite, osobných súbojoch a podobne," povedal Vladimír Weiss st. Na tretiu otázku redaktora TV Markíza, či si je vedomý nejakej chyby, ktorú v dueli s Juhoameričanmi urobil, už slovenský tréner vôbec neodpovedal. Len čo odznela, z ničoho nič sa zvrtol a pri odchode spred mikrofónov si vôbec nedával servítku pred ústa a bezdôvodne - o čom svedčia aj televízne a zvukové záznamy - vulgárnymi výrazmi počastoval skupinku novinárov.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.