12. 1. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Zatiaľ čo doteraz sa kritika z Bruselu koncentrovala len na otázku kontrolného mediálneho úradu, ktorý nový zákon zavádza a ktorý je tesne personálne prepojený s vládnou stranou Fidesz, teraz únii vadí aj požiadavka zákona, aby maďarské médiá zaistili objektivitu svojho spravodajstva. Ako v utorok na pôde Európskeho parlamentu (EP) vyhlásila podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová, maďarský mediálny zákon pre EÚ "predstavuje problém" aj preto, že sa jeho ustanovenia vzťahujú aj na zahraničné mediálne spoločnosti. Požiadavka zákona, aby médiá informovali objektívne, je podľa Kroesovej príliš široká, a vzťahuje sa na akékoľvek spravodajstvo, teda na všetky subjekty od tradičných médií až po "obyčajného videoblogera". "Sloboda slova je jedným zo základov našich demokratických spoločností zakotveným v európskych zmluvách ako aj v Charte základných práv Európskej únie," povedala europoslancom Kroesová. Predstavitelia maďarskej vlády vyjadrili sťažnosť, že neboli na utorňajšie rokovanie prizvaní a nemohli tak vysvetliť svoje stanovisko, na rozdiel od predstaviteľov maďarských mimovládnych organizácií, ktoré nový zákon kritizujú. "Maďarsko požiadalo, aby ho na toto rokovanie pozvali, no oznámili nám, že ho môžeme sledovať z priestoru určeného pre verejnosť, ale nemôžme sa podieľať na diskusii. To spochybňuje nezávislosť rokovania," tvrdí hovorca maďarského zastúpenia v EP Gergely Polner. V Maďarsku začal 1. januára platiť kontroverzný mediálny zákon, na základe ktorého vznikne napríklad nový Národný mediálny a komunikačný úrad obsadený prevažne členmi vládnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána. Úrad bude dohliadať na všetky tlačové, elektronické a internetové médiá. Porušovateľom zákona bude hroziť pokuta do výšky 200 miliónov forintov (727 000 eur), čo môže byť pre niektoré médiá likvidačné. Týmto spôsobom sa má trestať "nevyvážené spravodajstvo", čo však v zákone nie je presne definované. Úrad zároveň môže novinárov donútiť prezradiť ich zdroj informácií, ak pôjde o záležitosť týkajúcu sa národnej bezpečnosti.
Spevák rockovej skupiny Aerosmith Steven Tyler v utorok povedal, že jeho kapela nekončí, aj keď jeho novým angažmánom je funkcia porotcu v súťaži American Idol. Líder slávnej kapely naopak očakáva, že Aerosmith začnú už koncom januára pracovať na prvom štúdiovom albume dekády. Na november a december má už skupina zarezervované vystúpenia v Južnej Amerike a Japonsku. Na tlačovej konferencii pri príležitosti odštartovania ďalšej sezóny American Idol Tyler reagoval aj na otázku, či zvyšným členom skupiny neprekážala jeho nová práca porotcu. Napríklad gitarista Joe Perry totiž verejne aj na internete vyjadril svoj nesúhlas s Tylerovým angažmánom. "Áno, je to tak. Každý má svoj názor. Ja si však chcem vyskúšať, aké mám limity," povedal 62-ročný Tyler. Po 40 rokoch v hudobnom priemysle chce spevák podľa vlastných slov odovzdať skúsenosti ďalšej generácii. Okrem Tylera sú porotcami v 10. sérii American Idol Randy Jackson a Jennifer Lopez. Slovenská speváčka Dara Rolins bude moderovať súťaž krásy Česká Miss. Portálu Blesk.cz to potvrdila samotná speváčka. "Áno, je to pravda. Na moderovanie Českej Miss se veľmi teším, rovnako ako na turné s Danom Bártom a na ďalšie pracovné projekty, ktoré ma čakajú," povedala 38-ročná speváčka. Rolins bude mať okrem toho na starosti aj spolumoderovanie pražského Plesu v Opere 2011 po boku herca Petra Vondráčka, ktorý sa bude konať 5. februára. Predstaví sa na ňom aj v úlohe speváčky.
Prezidentka Nadačného fondu Kapka naděje Vendula Auš Svobodová sa už čoskoro predstaví ako televízna moderátorka. Na stanici TV Barrandov bude uvádzať vlastnú talkšou. Vdova po hudobnom skladateľovi Karlovi Svobodovi sa pripravuje na novú úlohu trénovaním práce s kamerami, návštevami hlasovej poradkyne a vymýšľaním tém, ktorými by chcela osloviť divákov a diváčky. "Som rada, že budem mať priestor pre svoje myšlienky a názory. Budem mať 39 rokov, ale tým, čo som si odžila a prežila, si niekedy pripadám tak na 60. Verím, že moje skúsenosti budú zaujímavé aj pre diváka, že ich bude vnímať. Chcela by som, aby bol program príjemný, nie agresívny ani bulvárny, malo by to byť milé rozprávanie," uviedla Svobodová, ktorú okrem príprav na talkšou zamestnáva aj organizácia koncertu Kapky naděje, ktorý sa uskutoční 5. februára. "Tento rok máme novú koncepciu, predstavíme deti, ktoré zvíťazili nad leukémiou a ktoré mali sen sa stretnúť s niektorou zo známych osobností. V programe vystúpi Helena Vondráčková, Michal David alebo Richard Müller, ktorý sa na českých obrazovkách už dlho neobjavil," dodala prezidentka nadačného fondu, ktorá prezradila, že téma charity bude súčasťou aj jej pripravovanej talkšou. Informáciu zverejnila webová stránka iDNES.cz.
Až 66 novinárov a zamestnancov médií prišlo v roku 2010 o život pr výkone svojho zamestnania, informovala v stredu organizácia zastrešujúca tlačové médiá z celého sveta. Svetová asociácia novín a vydavateľov dennej tlače uviedla, že tento počet znamená pokles v porovnaní s rokom 2009, keď o život prišlo 99 novinárov. Podľa mimovládnej organizácie, ktorá má sídlo v Paríži, sú pre novinárov najnebezpečnejšími krajinami Mexiko a Pakistan, v každej z nich v roku 2010 zabili 10 žurnalistov. Za týmito vraždami sú väčšinou pašeráci drog v Mexiku a povstalci v Pakistane. Ako asociácia v stredu uviedla, novinári sa na celom svete "stávajú terčmi pre preskúmavanie prípadov organizovaného zločinu, pašovania drog, korupcie a ďalších zločinov". Podľa inej organizácie - Novinári bez hraníc - v minulom roku prišlo pre svoje zamestnanie o život 57 novinárov.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.