7. 2. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nové, modernejšie vybavenie získala štátna moldavská televízia Moldova 1 TV v rámci slovenského rozvojového programu. Dodávku, inštaláciu a zaškolenie realizovala slovenská spoločnosť Centron Slovakia. Ako informovala agentúru SITA Miriam Turanová z tejto spoločnosti, televízia získala tri nové kamery s príslušenstvom a dve strihové pracoviská. Nová technika umožní výrobu odbornejších a profesionálnejších programov. Ide o prvý nevyhnutný stimul pre ďalší rozvoj televízie a tiež by jej to malo otvoriť možnosti na spoluprácu s ďalšími donormi, zdôraznila Turanová. Z prostriedkov SlovakAid získal projekt podporu 100 000 eur. Egyptská armáda zadržala hneď pri vstupe do krajiny maďarského fotografa, ktorý chcel pokrývať demonštrácie proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi. Po niekoľkohodinovom vypočúvaní ho nasadili "pre jeho vlastné dobro" do lietadla a poslali naspäť do vlasti. O prípade informuje pondelňajšie vydanie maďarského denníka Népszabadság, ktoré fotografa do Egypta vyslalo. Fotograf Árpád Kurucz podľa denníka pristál v Teheráne vo štvrtok, vzápätí ho však zatkli príslušníci egyptských bezpečnostných síl, odviedli ho na neznáme miesto a odobrali mu doklady aj mobil. Vojaci mu hneď na úvod povedali, že na fotografovanie opozičných demonštrácií môže rovno zabudnúť. Väčšinu času mal Kurucz zaviazané oči a spútané ruky, v jednu chvíľu ho postavili ku stene a začali fotografovať.
Medzinárodná organizácia na ochranu slobody tlače Reportéri bez hraníc vyjadrila znepokojenie po početných útokoch na novinárov a úmrtí egyptského reportéra počas nepokojov v Káhire. V správa vydanej v pondelok na jej internetovej stránke organizácia uviedla, že 72 novinárov informujúcich o posledných udalostiach v Egypte v piatok zatkli a zavreli na viac ako dve hodiny. Približne 75 novinárov bolo napadnutých alebo sa im vyhrážali, najmenej 7 novinárov je nezvestných. Viaceré redakcie boli vyrabované, kamery a materiály zničené. Prívrženci prezidenta Husního Mubaraka v útokoch na spolupracovníkov zahraničných médií v Káhire pokračujú. Medzi zatknutými novinármi bol aj maďarský fotograf, ktorého po niekoľkohodinovom vypočúvaní nasadili "pre jeho vlastné dobro" do lietadla a poslali späť do vlasti. Na káhirskom Námestí nezávislosti zranili vo štvrtok reportéra švédskej štátnej televíznej stanice SVT. Bert Sundström utrpel vážne "bodné poranenia" a museli ho operovať. Egyptského novinára zastrelili počas fotografovania nepokojov z balkóna jeho domu. Novinár pracoval pre denník Al-Taawún. Členovia a prívrženci mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc sa zhromaždili v pondelok pred egyptským veľvyslanectvom v Paríži a vyjadrili pobúrenie zo systematického používania násilia proti novinárom v Egypte.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.