22. 5. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Výstavu World Press Photo v libanonskom hlavnom meste Bejrút ukončia predčasne po tom, čo libanonské úrady nariadili odstránenie ocenených fotografií uznávaného izraelského fotografa Amita Šaala. Oznámil to v piatok organizátor výstavy. Projektový manažér World Press Erik de Kruijf uviedol, že organizácia sídliaca v Holandsku sa rozhodla radšej o desať dní skôr ukončiť výstavu, než by mala vyhovieť cenzúre. "Celý týždeň nebol žiaden problém a potom si niekto všimol, že snímky sú dielom izraelského fotografa. Nemôžeme pripustiť cenzúru akéhokoľvek druhu, preto sme sa rozhodli výstavu zatvoriť," povedal de Kruijf. Cena World Press patrí k najuznávanejším oceneniam v brandži. Šaal, narodený v roku 1974, na fotografiách zachytáva rôzne pouličné scénky v Izraeli a do ich popredia vkladá historické snímky tých istých miest - porovnáva tak minulosť s prítomnosťou. Šaal získal tretiu cenu v kategórii umenie a zábava na tohtoročnom odovzdávaní ocenení a patril k 60 víťazom, ktorých dielo ponúkala výstava v Bejrúte. Šaal uviedol, že rozhodnutie libanonských úradov ho prekvapilo, a dodal, že snímky sú naďalej všetkým prístupné na internete. Fotograf zdôraznil, že jeho snímky nemajú politický zámer. "Je to len porovnanie toho, čo bolo kedysi a čo je teraz. Divák si môže urobiť svoj vlastný záver," vysvetlil Šaal. Libanon a Izrael, veľkí nepriatelia, sú technicky stále vo vojne. Libanon bráni izraelským občanom vstúpiť do krajiny a Izrael zakazuje svojim občanom navštevovať "nepriateľské" štáty.

Rozhnevaný dav zaútočil včera západne od líbyjského Tripolisu na autobus so zahraničnými novinármi. K útoku došlo, keď hotelový autobus, vezúci novinárov do susedného Tuniska, uviazol v dlhej kolóne áut pred čerpacou stanicou v meste Záwíja. Spontánne sformovaný dav rozrezal pneumatiky na autobuse, vykopol dvere a vnikol do vnútra vozidla. Najmenej dvaja útočníci boli ozbrojení pištoľami a jeden držal v ruke nôž. Hroziacemu krviprelievaniu spoločne zabránili konzultant BBC, člen ochranky a príslušník armády, ktorí sa postavili výtržníkom do cesty. Vojak napokon rozohnal dav streľbou do vzduchu. Vďaka ich duchaprítomnosti sa incident zaobišiel bez zranení. "Nepochybujem, že títo chlapíci nám skutočne zachránili život," uviedol televízny producent agentúry Reuters Guy Desmond, ktorý cestoval v autobuse. Rozhorčenie Líbyjčanov vyvoláva akútny nedostatok pohonných hmôt, už dva mesiace trvajúce letecké útoky NATO, ako aj správy štátnych médií o údajnom prekrucovaní informácií zahraničnými žurnalistami. V apríli zahynuli v Líbyi dvaja fotoreportéri, ktorí sa dostali do paľby v obliehanom povstaleckom meste Misuráta. Nezvestný a pravdepodobne mŕtvy je juhoafrický fotograf, ktorého postrelili a nechali v púšti vojaci verní líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu.

Copyright © TASR 2011

Bývalý francúzsky futbalový reprezentant Nicolas Anelka začal súdny spor s francúzskym denníkom L'Equipe o 150 000 eur za uverejnenie jeho slovného výpadu na adresu trénera národného tímu Raymonda Domenecha počas minuloročných majstrovstiev sveta v JAR. Útočník anglického klubu FC Chelsea tiež požaduje od renomovaného športového periodika publikovanie ospravedlnenia na titulnej strane . Aj keď 32-ročný zakončovateľ nikdy nepoprel hádku počas polčasovej prestávky zápasu s Mexikom (po polčase bol stav 0:0, konečný výsledok 0:2, pozn.), no povedal, že denník jeho slová skreslil a po celej titulnej strane bolo plno jeho údajných vulgárnych vyjadrení. Zástupcovia Francúzskej futbalovej federácie (FFF) poslali po tejto hádke Anelku domov a nasledujúci deň na tréningu spoluhráči reagovali na jeho odchod protestom. Športové periodikum tvrdí, že dvojica jeho novinárov má presné Anelkove slová potvrdené zo štyroch rozdielnych zdrojov.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.