28. 6. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Izrael varoval v nedeľu zahraničných novinárov pred účasťou na plavbe lodí, ktoré sa chcú pokúsiť prelomiť námornú blokádu pásma Gazy. Účastníkom plavby do regiónu ovládanom palestínskymi radikálmi z hnutia Hamas hrozí desaťročný zákaz vstupu do Izraela, uviedla agentúra Reuters. Riaditeľ tlačového oddelenia izraelskej vlády Oren Helman zaslal médiám email, v ktorom uviedol, že účasť na plavbe by bola "medzinárodným porušením" izraelských zákonov. Pred rokom deväť tureckých aktivistov - vrátane jedného s dvojakým turecko-americkým občianstvom - zahynulo pri zásahu izraelských vojakov proti konvoju s humanitárnou pomocou pre pásmo Gazy. Pasažieri lode vojakov ohrozovali palicami a nožmi. Propalestínski aktivisti vyhlásili, že lode sa do pásma Gazy vydajú z európskych prístavov v najbližších dňoch. "Apelujem na vás, aby ste sa nezúčastnili na tomto provokatívnom a nebezpečnom podujatí, ktoré chce podkopať právo Izraela na sebaobranu a zámerne porušiť izraelské zákony," uviedol Helman v emaile. Najmenej jeden izraelský novinár, reportér ľavicových novín Haarec, sa plánuje plaviť na palube kanadskej lode. Izraelskí občania majú zakázaný vstup do pásma Gazy. Združenie zahraničných novinárov v Jeruzaleme v reakcii na Helmanovo varovanie vyhlásilo, že hrozby izraelskej vlády vyvolávajú vážne otázky o slobode tlače v Izraeli. "Novinárom, ktorí pokrývajú legitímnu spravodajskú udalosť, by malo byť umožnené vykonávať prácu bez hrozieb a zastrašovania. Vyzývame vládu, aby svoje rozhodnutie okamžite zrušila," uviedlo združenie. Izrael námornú blokádu zdôvodňuje snahami zabrániť v dodávkach zbraní radikálom z Hamasu. Palestínčania tvrdia, že opatrenie je nezákonné a bráni rozvoju pásma Gazy.
Copyright © TASR 2011
Producenti amerického seriálu Dva a pol chlapa (2003) prišli na to, ako odstrániť postavu prepusteného herca Charlieho Sheena zo seriálu. Diváci sa vraj v prvej epizóde novej sezóny v septembri dozvedia, že Charlie Harper zomrel, informoval portál TMZ. Čakať by ho vraj mala nejaká "krutá smrť". Chuck Lorre a ostatní tvorcovia údajne uvažujú aj o tom, že by hlavná postava seriálu, ktorú Sheen do svojho marcového prepustenia stvárňoval sedem a pol sezóny, mohla zísť autom z útesu. Podľa TMZ tak chcú zaistiť, aby sa Sheen už nikdy viac nemohol vrátiť. Samozrejme, ak by sa herec s vedením udobril, bolo by možné, aby sa objavil napríklad vo sne alebo v spomienkach, ale jeho postavu už nebude možné vrátiť späť. Návrat amerického herca Charlieho Sheena na televízne obrazovky sa medzitým opäť stal témou verejných diskusií a správ médií. Podľa webového portálu Radar Online podpísal Sheen dohodu o nakrúcaní sitcomu s Lionsgate Television. Na tento krok mali ostatné televízne siete zareagovať predkladaním vyšších ponúk. Spoločnosť Lionsgate, ktorá produkuje niekoľko úspešných seriálov, však tieto reči nekomentovala. Jednou z tých, ktoré údajne prejavili o herca záujem, mala byť napríklad televízia TBS. Jej hovorca však poprel, že by sa spoločnosť o Sheena usilovala. "TBS nerokuje o žiadnom možnom projekte s Charliem Sheenom," reagoval hovorca. Radar Online aj napriek tomu tvrdí, že Sheenova nová postava by mala byť podobná Charliemu Harperovi zo seriálu Dva a pol chlapa, ale "omnoho divokejšia". Portál pritom ešte nedávno prišiel s informáciou o tom, že Sheen by sa mal objaviť v projekte televízie HBO s platom päť miliónov amerických dolárov za epizódu. HBO však tieto tvrdenia poprela. V kuloároch sa už tiež rozpráva o detailoch príchodu Ashtona Kutchera, ktorý Sheena v seriáli nahradí. Jeho postava by si podľa niektorých správ mohla kúpiť Harperov dom po jeho smrti. V nakrúcaní budú spolu s Kutcherom pokračovať aj ďalšie hviezdy šou Jon Cryer a Angus T. Jones. Nový scenár ale údajne stále nie je dokončený. Sheena stiahli z Dva a pol chlapa v marci tohto roku po niekoľkotýždňovom mediálnom spore, v ktorom verbálne napadol všetkých tvorcov seriálu. Informáciu zverejnila webová stránka hollywoodreporter.com.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.