30. 6. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spoločnosť News Corp. mediálneho magnáta Ruperta Murdocha predala sociálnu sieť MySpace za 35 miliónov USD (24,26 milióna eur) reklamnej spoločnosti Specific Media a jej obchodnému partnerovi spevákovi Justinovi Timberlakovi. Táto suma je len zlomkom z kúpnej ceny 580 miliónov USD, za ktorú Murdochova firma v roku 2005 MySpace získala. V tom čase to však bola najobľúbenejšia a najväčšia sociálna sieť na svete. News Corp. vtedy porazila v súboji o MySpace konkurenčnú spoločnosť Viacom, čo trhy označili za veľké Murdochovo víťazstvo. Postupne však MySpace zatienila sociálna sieť Facebook, ktorá svojho rivala vytlačila z trhu. Pád MySpace je ukážkovým príkladom toho, čo sa môže stať, keď si tradičná mediálna spoločnosť tvrdo presadzuje svoju vôľu v novom médiu. Odhalil tiež, ako rýchlo sa mení vkus a nálada užívateľov sociálnych sietí. Specific Media kúpila MySpace spolu s Timberlakom, ktorému, ako sa zdá, nestačilo hrať zakladateľa sociálnej siete len vo filme a rozhodol sa vyskúšať si aj "skutočný biznis". Timberlake bude mať svoju kanceláriu v sídle MySpace v losangelskej štvrti Beverly Hills a k dispozícii zhruba tucet podriadených, ktorí budú "rozvíjať jeho nápady". Obchodní partneri by mali zverejniť svoje plány na oživenie upadajúcej sociálnej siete v priebehu niekoľkých mesiacov. Informovali o tom agentúry Reuters a AP. Po 18 mesiacoch zajatia v Afganistane sa do Francúzska vrátili dvaja novinári, ktorí pracujú pre televíznu stanicu France 3. Stéphane Taponier a Hervé Ghesquiere prileteli vo štvrtok na vojenskú základňu Villacoublay neďaleko Paríža. Oslobodili ich v stredu spolu s ich afganským Dvoch Francúzov, ich tlmočníka a ďalších dvoch Afgancov uniesli militanti 30. decembra 2009 počas získavania informácií o rekonštrukcii cesty východne od Kábulu. Francúzsko sa odvtedy snažilo dosiahnuť ich prepustenie. K únosu novinárov sa priznal Taliban a za ich prepustenie predložil množstvo požiadaviek. Predstavitelia Francúzska tvrdia, že za oslobodenie novinárov nevyplatili militantom Talibanu odstupné. Afganské hnutie Taliban tvrdí, že prepustilo dvoch francúzskych novinárov a ich afganského tlmočníka po 18 mesiacoch v zajatí výmenou za prepustenie bližšie neurčeného množstva väznených bojovníkov. Televízneho reportéra Hervé Ghesquiera, kameramana Stéphana Taponiera a ich tlmočníka Rézu Dina prepustili v stredu, pričom Francúzi okamžite odcestovali do vlasti. Francúzska vláda informovala, že za prepustenie novinárov nezaplatila únoscom výkupné, pričom však okolnosti ich oslobodenia zostávajú nejasné. Hovorca afganského Talibanu Zabiulláh Mudžahíd dnes uviedol, že Parížu sa nepodarilo dosiahnuť prepustenie novinárov "silou" a nakoniec pristúpil k výmene za väznených bojovníkov islamistického hnutia. Taliban nekonkretizoval, kde došlo k výmene, ani to, ako sa uskutočnila, podotkla tlačová agentúra AP.
Copyright © TASR 2011
Írskeho herca a modela Jonathana Rhysa Meyersa hospitalizovali v Londýne po tom, čo sa údajne pokúsil spáchať samovraždu. Vo štvrtok o tom informoval magazín People na svojich webových stránkach. Tridsaťtriročná hviezda seriálu Tudorovci (2007) vraj užila veľké množstvo liekov. Herca našli v utorok večer na dlážke jeho domu a okamžite ho previezli do nemocnice. Keďže Meyers odmietal pomoc, zdravotníci museli zavolať políciu. Asistenciu polície pri odvážaní pacienta potvrdil aj hovorca Scotland Yardu. Herca, známeho aj z filmov Blafuj ako Beckham (2002), August Rush (2007), Mission: Impossible III (2006) alebo Match Point - Hra osudu (2005), z nemocnice prepustili hneď v stredu ráno.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.