12. 8. 2012

Festival del film Locarno

Festival del film Locarno


Jubilejný, 65. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) vo švajčiarskom Locarne sa v sobotu skončil vyhlásením víťazov. Hlavnú cenu, Zlatého leoparda v medzinárodnej súťaži získal francúzsky film La Fille de Nulle Parte (Dievča odnikiaľ).
Film režíroval skúsený francúzsky režisér Jean-Claude Brisseau, ktorý v ňom aj stvárnil titulnú postavu parížskeho učiteľa na dôchodku. Ten u seba prichýlil mladú ženu, ktorá ušla od svojho partnera. Člen poroty, filmár Roger Avary na tlačovej konferencii uviedol, že ich potešil film autora, ktorý ukázal, že stačí zobrať kameru a prejaví sa vaša duša. Hovoril o prítomnosti duchov, ktorí sa objavia v závere filmu. Avary dodal, že ide o "žánrový film. A bol to prvý film po dlhom čase, ktorý ma vydesil."
Americký režisér Bob Byington získal osobitnú cenu poroty za film Somebody Up There Likes Me.
A jeden z najvýraznejších tvorcov súčasnej mladej čínskej generácie filmárov, nezávislý režisér a scenárista Liang Ying (narodený v roku 1977) získal ocenenie Najlepší režisér za koprodukčný film Číny a Južnej Kórey When Night Falls, ktorý si odniesol si aj cenu pre najlepšiu herečku.


Copyright © TASR 2012