21. 9. 2012

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Miliardár Luboš Měkota spustí 15. októbra novú celoplošnú televíziu Päťka, zameranú na pôvodnú českú tvorbu a estrády. Podnikateľ bude ďalej financovať aj prevádzku vysielajúce stredočeskej TV Metropol. Uhlobarónom Měkotom vlastnená televízia pôvodne uvažovala o rozšírení svojho vysielania a premenovanie na Päťku, podnikateľ ale nakoniec zvolil variantu dvoch rôznych staníc. Informáciu priniesol denník E15.
Vznik Päťky príde v prvej fáze na zhruba 300 miliónov korún. Časť výroby bude preberať od Metropoly, väčšinu objedná u externých producentov. "Staviame úplne novú televíziu, ktorá personálne nadväzuje na TV Metropol," povedal E15 riaditeľ oboch projektov Marek Vítek.
TV Metropol vysiela v tretej digitálnej sieti Českých Rádiokomunikácií, v ktorej by sa mala objaviť aj Päťka. Jej programovým riaditeľom bude bývalý dramaturg Primy Václav Kutil, šéfdramaturgom Přemysl Svor a marketing bude mať na starosť bývalý marketingový riaditeľ Media Pro Pictures Jiří Haramul.

 Copyright © ČTK 2012

 


Tréner španielskeho futbalového majstra Realu Madrid José Mourinho zažaloval novinára Roberta Palomara za jeho vyjadrenie v denníku Marca. Ako informovali viaceré španielske médiá, Palomar v článku publikovanom 17. septembra označil Mourinha za typ človeka, ktorý ujde z miesta autonehody. Portugalský kouč sa domnieva, že novinár týmto komentárom prekročil hranice objektivity a rozhodol sa podať na španielsky denník trestné oznámenie. "Ten výraz bol skutočne trápny a nebol nutný na správne vyjadrenie idey článku," píše sa vo vyjadrení Mourinhových právnych zástupcov. "Mourinho chápe dôležitosť práva na slobodu prejavu a nikdy sa nesúdil, ani sa nebude súdiť za oprávnenú kritiku," uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Štyridsaťdeväťročný Portugalčan v minulosti zažaloval žurnalistu Charlesa Bouviera z denníka El País za to, že ho nazval "portugalským nacistom".


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

  
Západ sa nemôže nechať umlčať strachom z urazenia cítenia moslimov, povedal dánsky karikaturista Kurt Westengaard vo včerajšom vydaní rakúskeho časopisu News.
Westengaardove kresby proroka Mohameda v dánskych novinách Jyllands-Posten vyvolali pred siedmimi rokmi v moslimskom svete vlnu protestov a takmer ho stáli život, keď sa ho v roku 2010 pokúsil zavraždiť sekerou moslimský fanatik.
Podľa vlastných slov svoju prácu neľutuje, sloboda prejavu je podľa neho príliš vzácna na to, aby sme sa jej len tak vzdali. Karikatúry prvkov islamu považuje za dôkaz, že západná spoločnosť už považuje moslimov za svoju súčasť, vyznávači islamu ale demokraciu a slobodu prejavu odmietajú rešpektovať.
Pre väčšinu moslimov je zobrazovanie proroka Mohameda zakázané. Jeho karikatúry či iné - naposledy americký amatérsky film - preto vyvolávajú v moslimskom svete vlnu násilných protestov,
Westengaard, dnes 77-ročný, žije pod policajnou ochranou vo svojom dome v neustálom strachu o život. Agentúra Reuters píše, že na zadnom dvore má policajnú stanicu a policajti ho aj vozia v obrnenom vozidle.


Susedné Česko zatiaľ neuvažuje o zavedení časovej opony, ktorá by obmedzila vysielanie programov nevhodných pre deti do 15 rokov pred 20.00 h. Pre TASR to dnes uviedla predsedníčka českej Rady pre rozhlas a televízne vysielanie (RRTV) Kateřina Kalistová počas fóra stredoeurópskych regulátorov (CERF) na margo zámeru rezortu kultúry zaviesť takéto obmedzenie na Slovensku.
"Legislatívu tejto oblasti navrhuje a pripravuje ministerstvo kultúry, ale tam nič podobného nevzniká ani som si nevšimla žiadne iniciatívy na pôde Poslanecké sněmovny alebo Senátu. Takže v Českej republike to jednoducho v súčasnosti nie je témou," priblížila šéfka českého orgánu pre reguláciu vysielania.
Kalistová pritom pripustila, že vo všeobecnosti by zavedenie vekových kategórii pre televízne programy podporila. RRTV totiž dostáva prakticky každý deň podnety od občanov a veľká väčšina z nich sa zameriava práve na nevhodnosť odvysielaného programu. "My by sme to uvítali, aby rodičia a deti sa ľahšie orientovali v programovej ponuke. Ale to, že je niečo nevhodné alebo nevkusné, ešte neznamená, že to v skutočnosti môže ohroziť vývoj mladistvých," poznamenala.
Proti zavedeniu časovej opony pre deti do 15 rokov sa vyjadrili slovenské komerčné stanice. Tvrdia, že by ich takéto obmedzenie znevýhodnilo v konkurencii českých staníc, ktoré majú presah aj na Slovensko. Podobný argument pripustil aj predseda parlamentného mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD), ktorý chce na túto tému hovoriť aj s českými zákonodarcami. Opatreniu by podľa neho prospelo, keby sa zaviedlo súčasne v oboch krajinách.
Šéf slovenskej Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Miloš Mistrík si však myslí, že sa toto obmedzenie môže zaviesť aj jednostranne. Argumentuje pritom tým, že na Slovensku majú presah aj maďarské televízne stanice, ktoré sú regulované prísnejšie. "Tam je platný systém, že programy od 16 rokov je možné vysielať jedine po 21.00 h a veľa štátov to má tak, ako by sa to malo zaviesť u nás," poukázal.



Polícia zadržala včera v južnom Francúzsku mladého muža podozrivého z plánovania odvetného útoku na zamestnancov francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorý zverejnil karikatúry proroka Mohameda. Informovala o tom agentúra Reuters.
Protiteroristické úrady v blízkosti stredomorského prístavného mesta Toulon vypočúvali 18-ročného mladíka po tom, ako sa prostredníctvom sociálnej siete Facebook vyhrážal, že podreže každého, koho nájde v priestoroch redakcie Charlie Hebdo.
Podozrivý nemá predošlý policajný záznam, bezpečnostným zložkám je však známy, povedal súdny zdroj bez uvedenia ďalších podrobností.
Francúzska polícia je kvôli možným útokom islamských militantov v stave pohotovosti. V piatok 21. septembra z preventívnych bezpečnostných dôvodov uzavrú francúzske ambasády, konzuláty, kultúrne centrá a medzinárodné francúzske školy v približne 20 moslimských krajinách.

 
Copyright © TASR 2012