17. 9. 2012

Toronto International Film Festival

Toronto International
Film Festival

 
Cenu divákov na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte získala dramédia Silver Linings Playbook s Bradleym Cooperom, Jennifer Lawrence a Robertom De Nirom v hlavných úlohách. Snímku režíroval David O. Russell, ktorý pred dvoma rokmi zažiaril vďaka kritikmi oceňovanej športovej dráme Fighter. Silver Linings Playbook je príbehom muža, ktorý sa vráti k svojej rodine po tom, ako strávil osem mesiacov v psychiatrickej liečebni. "Ako Fighter nebol o boji, tak tento film nie je o mentálnej chorobe. Pre mňa je to vždy o ľuďoch a o dynamike ľudí," povedal o snímke filmár. Kritici pozitívne hodnotili aj herecký výkon 22-ročnej Lawrence, o ktorej sa začalo diskutovať v súvislosti s oscarovou nomináciou. Torontský festival v minulosti objavil neskorších víťazov Oscara pre najlepší film Americkú krásu (1999), Crash (2004), Milionára z chatrče (2008) či Kráľovu reč (2010).
Na druhom mieste v boji o divácku cenu skončil politický triler Argo v réžii Bena Afflecka. Snímka, v ktorej si okrem Afflecka zahrali napríklad aj Bryan Cranston, John Goodman, Kyle Chandler alebo Alan Arkin, je inšpirovaná príbehom, keď CIA počas rukojemníckej drámy v roku 1979 prepašovala z Iránu šesticu Američanov v prestrojení za filmový štáb. Viacerí filmoví kritici sa zhodujú, že snímka by mohla Affleckovi vyniesť prvú oscarovú nomináciu v režisérskej kategórii.
Dokumentárnu cenu divákov získal film Artifact, ktorý sleduje herca Jareda Leta a jeho kapelu Thirty Seconds to Mars pri nahrávaní albumu This Is War a boji proti ich labelu. "Tento film je veľmi osobný, bola to práca z lásky. Veľmi ďakujem každému jednému človeku, ktorý zaň hlasoval," uviedol Leto. Najpopulárnejšou snímkou medzi divákmi v sekcii Midnight Madness je komédia Seven Psychopaths s Colinom Farrellom v hlavnej úlohe o scenáristovi, ktorý sa snaží dokončiť scenár pre film o sériovom vrahovi.
Festival, ktorý sa po prvý raz konal v roku 1976, v súčasnosti patrí k najvýznamnejším filmovým podujatiam na svete. Často pritom slúži ako odrazový mostík pre filmy a herecké výkony, ktoré neskôr získajú ceny americkej Akadémie filmových umení a vied, a tiež dáva priestor zahraničným snímkam hľadajúcim distribučné zmluvy. Okrem už spomínaných snímok kritiku zaujal film The Master v réžii Paula Thomasa Andersona aj herecké výkony Philipa Seymoura Hoffmana a Joaquina Phoenixa. Pozornosť kritikov pre svoj herecký výkon si tiež vyslúžil Bill Murray presvedčivým stvárnením Franklina Delana Roosevelta v historickej dráme Hyde Park on Hudson. Sklamaním však boli očakávané filmové adaptácie literárnych diel Anna Kareninová a Deti polnoci.




Prehľad cien Medzinárodného filmového festivalu v Toronte

Divácka cena: Silver Linings Playbook (réžia David O. Russell) - USA
Divácka cena pre dokumentárny film: Artifact (réžia Jared Leto) - USA
Divácka cena Midnight Madness: Seven Psychopaths (réžia Martin McDonagh) - USA, Veľká Británia
Cena medzinárodných kritikov (FIPRESCI Prize) - Dans la maison (réžia François Ozon) - Francúzsko
Cena medzinárodných kritikov (FIPRESCI Prize) - Call Girl (réžia Mikael Marcimain) - Švédsko
Cena pre najlepší prvý kanadský celovečerný hraný film: Antiviral (réžia Brandon Cronenberg) - Kanada a Blackbird (réžia Jason Buxton) - Kanada
Cena pre najlepší kanadský celovečerný hraný film: Laurence Anyways (réžia Xavier Dolan) - Kanada
Cena pre najlepší krátky kanadský film: Keep a Modest Head (réžia :Deco Dawson) - Kanada
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané