19. 9. 2012

PIŠTA MUSEL A NEPODAL. MIKA PODAL A NEMUSEL

PIŠTA MUSEL A NEPODAL




MIKA PODAL A NEMUSEL


Na generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie (RTVS) Václava Miku je zákon krátky. Právna norma, na základe ktorej verejní funkcionári podávajú majetkové priznania, totiž s funkciou šéfa RTVS nepočíta a tak Mika nemusí podať priznanie. Pre TASR to potvrdil predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).
Hoci Mika priznanie podal, parlamentný výbor sa majetkom šéfa RTVS dnes nezaoberal. "Zákon je zle napísaný, nepamätá na to, že vznikajú aj nové inštitúcie. RTVS nie je pod zákonom, takže mu priznanie musíme vrátiť a nemôžeme s ním pracovať. To len ukazuje na to, že ten zákon treba zmeniť," povedal Beblavý (SDKÚ-DS). Poslanec by chcel právnu normu upraviť tak, že do už existujúceho zoznamu funkcionárov, ktorí musia podávať priznanie, by zaradil "všetkých verejných funkcionárov volených Národnou radou SR".

Povinnosť podať majetkové priznania sa v súčasnosti týka prezidenta SR, poslancov NR SR, členov vlády, štátnych tajomníkov, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy, sudcov Ústavného súdu SR, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu SR, členov Súdnej rady SR, generálneho prokurátora či verejného ochrancu práv. Majetkové priznanie musia podľa zákona podať aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, riaditeľ SIS, rektori verejných vysokých škôl či šéfovia Železníc SR, Telekomunikačného aj Poštového úradu.

Verejní funkcionári v majetkovom priznaní uvádzajú celkové príjmy za výkon verejnej funkcie za predošlý rok, prípadne aj iné príjmy. Zverejňujú tiež zoznam svojho nehnuteľného a hnuteľného majetku, avšak bez konkrétností. Za verejného funkcionára sa navyše považuje osoba ešte rok odo dňa skončenia výkonu verejnej funkcie. Priznanie teda musia podať aj exposlanci, ktorí sa v posledných voľbách do parlamentu nedostali.



Copyright © TASR 2012