20. 9. 2012

Upevňovanie väzieb

Upevňovanie väzieb


Verejnoprávny RTVS v zmysle zákona poskytuje služby verejnosti v oblasti vysielania, a preto je logické, že verejnosť by sa mala podieľať na financovaní tohto média. Upevňuje sa tým vzájomná väzba medzi divákom a poslucháčom a RTVS. Počas dnešnej parlamentnej Hodiny otázok to uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý odpovedal za neprítomného predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD).
Premiér mal odpovedať na otázku Daniela Krajcera (SaS), ktorý bol zvedavý, koľko percent obyvateľov sa dotkne zámer vlády ponechať takzvané koncesionárske poplatky za RTVS aj po 1. januári 2013. "Tvrdili ste totiž, že vaše opatrenia sa budú negatívne dotýkať len 12 percent populácie," odkázal Ficovi Krajcer.
"Vy ste sľúbili okamžité zrušenie týchto poplatkov, no urobili ste to až od roku 2013," odkázal Krajcerovi Kažimír s dôvetkom, že SaS to hodila na hlavu ďalšej vláde. Súčasný systém verejnoprávneho vysielania nie je podľa Kažimíra dokonalý, no označil ho za sociálne spravodlivejší ako ten, ktorý mal nastať po novom roku. "Lebo na ten váš by sa skladali všetci občania, aj zdravotne ťažko postihnutí či dôchodcovia, ktorých náš zákon oslobodil," zdôraznil minister.
Kažimír podotkol, že úhradu za služby verejnosti je aj dnes povinná platiť každá fyzická osoba a zamestnávateľ, ktorý má aspoň troch zamestnancov. "O žiadne dodatočné zaťaženie teda nejde," vyhlásil.
Krajcer ministra, ktorý zastupoval premiéra, upozornil, že opatrenia sa vždy robia dopredu. "Neodpovedali ste mi, koľko percent ľudí sa dotkne toto vaše opatrenie. Toto je okamih, kedy padá jeden veľký mýtus, že vaše opatrenia sa nedotknú väčšiny. Toto sa dotkne 88 percent ľudí. Toto sú vaše cisárove nové šaty," odkázal.
Podľa Kažimíra je populárne pýtať sa ľudí, či chcú alebo nechcú platiť daň alebo poplatok. "Odpoviem ako minister financií. Ja si pamätám viditeľné aj neviditeľné súhlasy môjho predchodcu Ivana Mikloša s týmto vaším nápadom, ale myslím si, že bol zásadne proti. Keďže je to politika, asi mu neprekážalo, že sa to týka až roku 2013, lebo vedomý si preferencií, Goríl či daňových úradov si možno uvedomil, že sa ho príprava tohto rozpočtu týkať nebude. Vy ste projekt zrušenia tzv. koncesionárskych poplatkov dotiahli až potom, ako ste vedeli, že budú predčasné voľby," dodal Kažimír.
Návrh zákona, ktorý predlžuje platnosť tzv. koncesionárskych poplatkov aj v budúcom roku, prešiel v stredu (19.9.) do druhého čítania. Výška úhrad za službu verejnosti by sa pritom nemala meniť. Fyzická osoba, ktorá odoberá elektrinu, by teda naďalej mala platiť 4,64 eura mesačne.


Copyright © TASR 2012