31. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

 
 

Čisté výnosy mediálnej spoločnosti CME za tretí štvrťrok medziročne klesli zo 165,5 milióna dolárov v roku 2011 na tohtoročných 140,1 milióna dolárov (asi 2,7 miliardy korún). Firme, ktorá v Česku vlastní televíziu Nova, klesol aj prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA), prevádzková strata sa zvýšila. ČTK o výsledkoch CME informovala Romana Wyllie z firmy. "Výsledky tretieho štvrťroku a výhľad na celý rok 2012 naznačujú, že naše trhy sú stále v útlme. V druhom polroku roku 2012 nespĺňajú výdavky na TV reklamu naše očakávania," uviedol v tlačovej správe Adrian Sarbu, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti CME. Prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) za tohtoročný tretí štvrťrok predstavoval 3,5 milióna USD v porovnaní s 8,9 milióna za rovnaké obdobie uplynulého roka. Prevádzková strata za daný štvrťrok činila 18,4 mil USD, vlani to bolo 12,9 milióna dolárov. Firma zverejnila aj ukazovatele za obdobie deviatich mesiacov končiace 30. septembrom 2012. Za týchto tohtoročných deväť mesiacov predstavovali čisté výnosy CME 518,7 milióna dolárov, teda o zhruba 70 miliónov dolárov menej ako za prvé tri štvrťroky roka 2011. Vtedy CME dosiahla čisté výnosy 587,9 milióna USD. "OIBDA za obdobie deviatich mesiacov končiace dňom 30. septembra 2012 predstavovala 64,7 milióna USD v porovnaní s 85,8 milióna USD za deväť mesiacov v roku 2011," uviedla CME.


Copyright © ČTK 2012

 

Grécki novinári vstúpili v stredu do štrajku na protest proti úsporným opatreniam vlády ako aj proti vládnemu zákonu o privatizácii štátnych podnikov, o ktorom bude v stredu hlasovať grécky parlament. Hlasovanie bude testom pevnosti širokej vládnej koalície na čele s konzervatívnym premiérom Antónisom Samárasom. Dve strany krehkej trojčlennej koalície, Demokratická ľavica a socialistická strana PASOK, sú stále viac proti privatizácii. Vláda tiež parlamentu predloží rozpočet na rok 2013, ktorý bude zahŕňať rozsiahle škrty. Novinári štrajkujú len deň pred ďalším generálnym štrajkom, ktorý krajinu zasiahne vo štvrtok. Štrajk zvolali dva najväčšie odborové zväzy, Konfederácia zväzov verejných zamestnancov (ADEDY) a Generálna konfederácia gréckych pracovníkov (GSEE), ktoré v stredu večer v Aténach organizujú aj protestné zhromaždenie.
Privatizácia je kľúčovou pre snahy Grécka o splatenie dlhu a odvrátenie bankrotu. V rámci podmienok plnenie mimoriadnej pomoci od EÚ a Medzinárodného menového fondu by mali Atény získať do roku 2015 z privatizácie 19 mld. eur a do roku 2020 sumu 50 mld. eur. Grécko už však teraz nesplnilo niekoľko cieľov, ktoré súvisia príjmami. Od prvého úverového programu, ktoré získalo v máji 2010, doposiaľ z predaja štátneho majetku získalo iba 1,6 mld. eur. Dôvodom bola neochota predchádzajúcich vlád predávať štátne aktíva, politická nestabilita a malý záujem investorov.

 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.