30. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Neznámi útočníci napadli bolívijského rozhlasového novinára, keď moderoval reláciu v meste Yacuíba na juhu krajiny. Štyria maskovaní muži vtrhli do štúdia, poliali moderátora Fernanda Vidala benzínom a zapálili ho, napísal dnes spravodajský server BBC News. Vidal a štúdiová technička Karen Anzaová skončili v nemocnici, kde im lieči popáleniny. Moderátor má podľa príbuzných popálený tvár, ramená a hrudník. V čase útoku informoval o pašovaní v pohraničných oblastiach. Moderátor bol vraj ostrým kritikom provinčnej vlády, čo sa prejavovalo aj v správach, ktoré vysielal. Jeho príbuzní presvedčení, že útok mal politické pozadie; polícia ale zatiaľ možné motívy nekomentovala. V súvislosti s atentátom boli zadržaní traja ľudia. Yacuíba leží niekoľko kilometrov od hranice s Argentínou.

Copyright © ČTK 2012


Prenosy zo zápasov anglickej futbalovej Premier League bude v USA vysielať spoločnosť NBC. Práva na 380 stretnutí troch nasledujúcich troch sezón ju údajne stáli 250 miliónov dolárov. V súčasnosti prinášajú najkvalitnejšiu futbalovú súťaž sveta na americké obrazovky kanály Fox a ESPN.
 

V pondelok popoludní zastrelili neznámi útočníci v hlavnom meste Somálska Mogadišo ďalšieho novinára, čím sa počet somálskych novinárov, ktorí prišli tohto roku o život, zvýšil na osemnásť. Warsama Shira Awala, ktorý pracoval pre rozhlasovú stanicu v hlavnom meste, zastrelili neďaleko jeho domu. Podľa jeho kolegu
Sharmarkeho Abukara Amina, ktorý potvrdil Awalovu smrť, novinári sú cieľom útočníkov iba pre ich "profesionálnu identitu". Básnik a dramatik Awale bol známy autor divadelných hier a piesní pre hudobné skupiny a rozhlasové stanice. Zväz somálskych novinárov uviedol, že Awalovi sa pravidelne vyhrážali pre jeho komentáre, v ktorých kritizoval útoky na civilistov.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Šéf britskej Metropolitnej polície včera uviedol, že úrady nedokázali spozorovať známky správania, ktoré napovedali, že populárny zabávač Jimmy Savile sexuálne obťažoval mladé dievčatá.
Policajný komisár Bernard Hogan-Howe konštatoval, že zodpovedné úrady si nedokázali "spojiť dohromady" rôzne oznámenia proti Savileovi, ktorý zomrel minulý rok vo veku 84 rokov.
Podľa komisára sa verejnosť možno oficiálne nesťažovala kvôli spoločenskému statusu populárnej hviezdy. Savile bol moderátorom detských a hudobných relácií, ktoré vysielala stanica BBC.
Komisár tiež povedal, že ak sú oznámenia o zneužívaní presné, Savile mohol obťažovať svoje obete 50 rokov. Počas života ale žiadnemu oficiálnemu obvineniu nečelil, séria obvinení ho zdiskreditovala až v tento mesiac, dodala agentúra AP.

Copyright © TASR 2012