2. 11. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Austrálsky fotograf celebrít Jamie Fawcett dostal súdny zákaz približovania sa k britskej speváčke Mel B známej zo skupiny Spice Girls. Tá tvrdí, že ju paparazzo ohrozoval. Malo sa tak stať minulý týždeň, keď sa 37-ročná speváčka plavila na kajaku v prístave v Sydney. Mel B v súčasnosti žije v austrálskej metropole, kde taktiež účinkuje ako porotkyňa v austrálskej verzii speváckej súťaže X Factor. Fawcett sa k Mel B nesmie priblížiť na vzdialenosť kratšiu než 50 metrov a taktiež ju nesmie kontaktovať. Tento zákaz bude platiť do 22. novembra, keď sa celý prípad vráti k súdu.
Melanie Brown sa stala na celom svete známou v druhej polovici 90. rokov ako Scary Spice. Po rozpade Spice Girls odštartovala v roku 2000 debutovým albumom Hot sólovú kariéru. O päť rokov neskôr naň nadviazala druhou a zatiaľ poslednou nahrávkou L.A. State Of Mind (2005). V roku 2007 zaujala účinkovaním v tanečnej šou Dancing With The Stars, o tri roky neskôr zase svojou reality šou Mel B: It's a Scary World. Speváčka má 13-ročnú dcéru Phoenix, ktorej otcom je jej bývalý manžel - holandský tanečník Jimmy Gulzar, päťročnú Angel, ktorú splodila s hollywoodskym hercom Eddiem Murphym a ročnú Madison, ktorú má s aktuálnym manželom Stephenom Belafontem. Mel B tento rok upútala divákov po celom svete počas záverečného ceremoniálu olympijských hier v Londýne, na ktorom vystúpila so všetkými pôvodnými členkami Spice Girls.


Írsky športový novinár Paul Kimmage podnikol vlastné trestnoprávne kroky proti prezidentovi Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Patovi McQuaidovi a jeho predchodcovi vo funkcii Heinovi Verbruggenovi.
Bývalý profesionálny jazdec je veľkým kritikom UCI, McQuaid a Verbruggen ho žalujú za ohováranie. Nedávno ho v jeho boji proti autoritám podporil trojnásobný víťaz Tour de France Greg LeMond.
"Podal som trestné oznámenie proti Heinovi Verbruggenovi a Patovi McQuaidovi. Nejdem do toho kvôli sebe, táto vec nie je o Paulovi Kimmageovi, ale o Stephenovi Swartovi, Frankiem Andreuovi, Floydovi Landisovi, Christophovi Bassonsovi, Nicolasovi Aubierovi, Gillesovi Delionovi, Graemovi Obreem a o ďalších cyklistoch, ktorí sa postavili na stranu pravdy a milovaného športu, ale od pánov Verbruggena a McQuaida sa dočkali len toho, že ich označili za zbabelcov a špinavcov," uviedol na sociálnej sieti Kimmage.
Trestné oznámenie bolo podané na úrade prokurátora vo švajčiarskom meste Vevey, čo potvrdila aj právnická firma Bonnard Lawson, na ktorú sa Kimmage obrátil.
"Podnet sa týka očierňujúcich tvrdení, že náš klient je klamár a že sa dopustil urážky na cti po tom, ako na základe rozhovoru s Floydom Landisom kritizoval počínanie najvyšších funkcionárov UCI," vyhlásila kancelária Bonnard Lawson.
Bývalý tímový kolega Lancea Armstronga Floyd Landis začiatkom októbra prehral na švajčiarskom súde spor s UCI a musí za ohováranie zaplatiť McQuaidovi a Verbruggenovi 10-tisíc švajčiarskych frankov (približne 8260 eur) plus súdne trovy vo výške 4600 švajčiarskych frankov (približne 3800 eur). Landis tvrdil, že obaja činovníci zatajovali pozitívne dopingové testy Armstronga a brali za to od neho úplatky.
Za rozsiahly dopingový podvod UCI Armstrongovi na podnet Antidopingovej agentúry USA (USADA) doživotne zakázala činnosť a anulovala jeho výsledky dosiahnuté od augusta 1998 vrátane siedmich prvenstiev na Tour de France.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.






V Rusku vstúpil do platnosti kontroverzný zákon, ktorý má chrániť deti pred škodlivým obsahom na internete. Informovala o tom stanica BBC.
Legislatívne úpravy poskytujú štátu účinné nástroje, aby mohol bez rozhodnutia súdu zaradiť na čiernu listinu a zablokovať internetové stránky, ktoré bude považovať za škodlivé.
Organizácie na ochranu ľudských práv sa však obávajú potenciálneho zneužitia legislatívy na sprísnenie cenzúry internetu v Rusku a zásahy voči odporcom Kremľa.
Prezident Vladimir Putin podpísal dodatky k zákonu o informáciách v júli po tom, ako ich schválili obe komory parlamentu.
Oficiálne majú nové pravidlá chrániť maloletých pred stránkami, ktoré propagujú detskú pornografiu, drogy alebo podporujú samovraždy tínedžerov.
Legislatíva zakladá novú federálnu agentúru s právomocou rozhodovať o tom, ktoré webové stránky budú zaradené na čiernu listinu, a následne vypnuté alebo zablokované.
Proti zákonu vystúpili viaceré veľké internetové spoločnosti pôsobiace v Rusku, vrátane populárneho vyhľadávača Yandex, portálu Mail.ru či sociálnej siete VK. Svoj protest vyjadrila aj Wikipedia, ktorá v júli na 24 hodín znefunkčnila svoju ruskú verziu.
Ruská vláda obavy z možného zneužitia zákona odmieta a tvrdí, že nemieni zasahovať do slobody internetu. Postihy podľa nej hrozia len stránkam so skutočne škodlivým a nezákonným obsahom.


Po vyhrážke chemickou bombou uzavrela dnes polícia prístupové cesty k sídlu americkej spravodajskej televízie CNN v meste Atlanta.
Predstaviteľ miestnej polície pre noviny Atlanta Journal-Constitution povedal, že neznámy telefonujúci tvrdil, že umiestnil chemickú bombu v komplexe CNN Center. Vo veľkom komplexe v centre mesta sa okrem sídla CNN nachádza viacero reštaurácií a obchodov, ako aj hotel.
Polícia uzavrela ulice a chodníky pre všetky vozidlá a chodcov severne a západne od centra ešte pred rannou dopravnou špičkou. Pri budove južne od olympijského parku bolo vidno viacero policajných a hasičských vozidiel.


Šéfredaktor poľského denníka Rzeczpospolita Tomasz Wrobelewski odstúpil po zverejnení článku, že na mieste tragickej havárie lietadla s poľským prezidentom Lechom Kaczynským pri ruskom meste Smolensk v roku 2010 sa našli výbušniny. Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Wrobelewski v odkaze na webovej stránke denníka oznámil, že odstupuje z funkcie šéfredaktora, aby ochránil "dobré meno" novín.
Denník Rzeczpospolita uverejnil v utorok 30. októbra článok s tvrdením, že na mieste leteckého nešťastia pri Smolensku sa našli zvyšky výbušných látok. V stroji zahynuli okrem poľského prezidenta a jeho manželky aj desiatky ďalších vysokopostavených predstaviteľov krajiny.
Toto tvrdenie však protirečí oficiálnym zisteniam o príčine leteckej havárie a zástupcovia poľskej prokuratúry ho okamžite odmietli.
Denník pripustil, že urobil chybu v úsudku, usporiadal tlačovú konferenciu a zverejnil vyhlásenie na svojej webovej stránke.
Stroj Tu-154, na palube ktorého sa viezla delegácia vplyvných poľských predstaviteľov, havaroval v hustej hmle, keď sa 10. apríla 2010 pokúšal pristáť na malom letisku neďaleko západoruského Smolenska. Pád lietadla neprežil nikto, zahynulo pri ňom osem členov posádky a 88 pasažierov.
Medzištátna letecká komisia (MAK) so sídlom v Moskve pri vyšetrovaní nešťastia pripísala vinu poľskej posádke. Poľsko, ktoré uskutočnilo samostatné vyšetrovanie, obvinilo z tragédie konkrétne ruských leteckých dispečerov.
Ani jedno z oboch vyšetrovaní neobjavilo žiaden náznak, že pri havárii hrali úlohu výbušniny.

Copyright © TASR 2012