29. 10. 2012

RTVS GOOD NEWS

RTVS GOOD NEWS




Na 16. ročníku Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov, ktorý sa konal minulý týždeň v Jihlave, získala počas záverečného ceremoniálu zvláštne uznanie Inštitútu dokumentárneho filmu v rámci cien Silver Eye snímka režiséra Jara Vojteka Cigáni idú do volieb. Porota vyzdvihla najmä kvalitný strih, dávku humoru a nepochybne pozitívne posolstvo filmu.
Dokumentárny film Cigáni idú do volieb mal na festivale v Jihlave svoju svetovú premiéru. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) je koproducentom televíznej verzie dokumentárneho filmu, ktorý bude mať slovenskú kinopremiéru 8. novembra 2012. Po skončení kinodistribúcie uvedie RTVS snímku v televíznej premiére na Dvojke na budúci rok.
Cigáni idú do volieb - dokumentárny film Jara Vojteka o pokuse rómskeho lídra Vlada Sendreia a jeho tímu vyhrať voľby v „bielom“ Slovensku. Hádky, spev i zrada.
Má rómsky aktivista Vlado Sendrei a jeho volebný tím šancu uspieť v „bielej“ spoločnosti?! Napriek školeniu odborníka z americkej nadácie zažívame neuveriteľne živelnú predvolebnú kampaň, tragikomické situácie i expedíciu do rómskych get na okraji spoločnosti. V intímnej spovedi Jana, Vladova žena, otvorene tvrdí, že jej muž svojimi aktivitami len uteká od rodiny, od rómskych hodnôt a konflikt medzi nimi sa vyhrocuje. A deň Dé – deň volieb prevráti emócie rómskeho volebného tímu celkom naruby. V novom filme Jara Vojteka klamú všetci, iba u cigánskej veštice sa dozviete pravdu!
Viac informácií o dokumentárnom filme Cigáni idú do volieb nájdete na internetovej stránke: http://www.thegypsyvote.com

Viac informácií o cenách Inštitútu dokumentárneho filmu Silver Eye nájdete na internetovej stránke: http://www.eastsilver.net/cs/east-silver/novinky/vitezove-ceny-silver-eye-2253/






17 . ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Etnofilm Čadca 2012, ktorý sa konal v dňoch 23. - 26. októbra 2012, priniesol Rozhlasu a televízii Slovenska dve ceny.
Cenu Martina Slivku - za najlepší individuálny výkon slovenského tvorcu - udelil Literárny fond dokumentu režiséra Jaroslava Riháka Život v Ohrade z cyklu Família (Dvojka, premiéra október 2011). Literárny fond udelil túto cenu za „obrazovo citlivý a dôveryhodný pohľad na rodinu, ktorá hľadá a nachádza alternatívu k mestskému životu“.
Cenu predsedu Žilinského samosprávneho kraja získal dokumentárny film režiséra Mareka Šulíka Zvonky šťastia za „citlivú prezentáciu bezútešnej reality života Rómov v osade na východnom Slovensku na pozadí epizód hraného dokumentu”.
Zvonky šťastia - dokumentárny film autorov Mareka Šulíka a Jany Bučky. Tento celovečerný dokumentárny film sa pokúša ukázať a pochopiť, s čím slovenskí Rómovia bojujú. Príbeh sa odohráva v osade blízko východoslovenskej dediny Víťaz - Dolina. Hlavnými protagonistami filmu sú bratranec a sesternica Roman a Mariena, ktorí v sebe nesú nespokojnosť so svojím životom, ale i túžbu ho zmeniť. Osada Víťaz je predobrazom najchudobnejších osád, nefunkčne prežívajúca na okraji záujmu bielych, v stave rozkladu. Mariena a Roman by sa radi živili spievaním. Nahrali aj niekoľko CD s vlastnými textami. Je to rompop: syntetizátorová hudba, výrazné bubny, echo a spev. Pri jednej z našich návštev Mariena povedala, že by vedela urobiť lepšie divadlo, ako Cigáni idú do neba, že jej predstavenie by pravdivejšie ukazovalo život Rómov.
Film plánuje RTVS  v premiére odvysielať v rámci Dokumentárneho klubu v nedeľu 9. decembra o 20.00 hod. na Dvojke.