30. 1. 2013

4th EU Health Prize for Journalists

4th EU Health Prize
 
for Journalists


Európska komisia (EK) dnes oficiálne zverejnila mená hlavných víťazov štvrtej novinárskej ceny EÚ za zdravie.
Výhercov za rok 2012 po prvý raz predstavil komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg počas utorkového večerného udeľovania cien.
Výherné články boli vybraté z 557 článkov podaných novinármi z celej EÚ a týkajú sa otázok súvisiacich so zdravotnou starostlivosťou a zdravotnými službami. Dodatočná osobitná cena bola udelená v rámci témy skoncovania s fajčením.
Prvé miesto, honorované sumou 6000 eur, obsadil český novinár Petr Třešňák z časopisu Respekt za článok Dobrodružstvá v pavilóne č. 14, ktorý je príbehom z oddelenia psychiatrie, kde sa starajú o najťažšie prípady, a tiež príbehom zdravotníka, ktorý urobil dôležité zmeny.
Druhé miesto (2500 eur) pripadlo írskej novinárke Ailbhe Jordanovej z časopisu Medical Independent za článok Sú skríningy len zbytočne vyhodené peniaze?, v ktorom sa zameriava na diskusiu o význame skríningu rakoviny, najmä pokiaľ ide o rakovinu prsníka.
Tretie miesto (1500 eur) získala talianska žurnalistka Daniela Cipolloniová z časopisu Oggi Scienza za článok Všetky tie klamstvá šírené úschovňami pupočných šnúr, ktorý sa zaoberá kontroverznou témou úschovy pupočnej šnúry dieťaťa na prípadnú zdravotnú liečbu v budúcnosti.
Výhercom osobitnej ceny (3000 eur) je Tobias Zick z nemeckého časopisu NEON za jeho podrobný článok Hustý vzduch, v ktorom skúma, ako sa módny fajčiarsky návyk v Nemecku stal nemoderným, pričom podáva prehľad historických, politických, právnych a filozofických uhlov pohľadu na kontrolu tabakových výrobkov.
Cieľom novinárskej ceny EÚ za zdravie bolo už po štvrtý raz zvýšenie povedomia o dôležitých otázkach v oblasti zdravia, ktoré majú vplyv na zdravie ľudí v celej EÚ. Ide o otázky, ktoré EK rieši prostredníctvom právnych predpisov a iných iniciatív. Okrem toho je jej cieľom podporiť a oceniť vynikajúcu žurnalistiku v oblasti zdravia v celej Európe.
Hlavným námetom posledného ročníka ceny bola kampaň Európa pre pacientov, ktorá zahŕňa širokú paletu tém súvisiacich so zdravotnou starostlivosťou a bezpečnosťou pacientov.
 

Copyright © TASR 2012