30. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

  Gregorij Gongadze

Ukrajinský súd včera odsúdil na doživotné väzenie bývalého dôstojníka ministerstva vnútra za vraždu novinára Georgija Gongadzeho, ktorý kriticky vystupoval voči vtedajšej ukrajinskej vláde.
Sudca Andrej Melnik uviedol, že o vine Olexyja Pukača nie sú žiadne pochybnosti. Páchateľ však odmietol, že by konal zámerne. Tvrdil, že chcel novinára "iba zastrašiť". Keď ho hrdúsil remeňom, náhodou mu vraj zlomil krčný stavec. Rozsudok ešte nie je právoplatný.
Záhadná vražda sa stala pred viac ako 12 rokmi. Novinárovo telo bez hlavy sa našlo v novembri 2000 v lese pri Kyjeve. Prípad vyvolal medzinárodný rozruch a pobúrenie, uviedla tlačová agentúra DPA.
Pukač mal konať na základe príkazu od bývalého ukrajinského ministra vnútra Jurija Kravčenka, ktorého neskôr našli zastreleného. Troch Pukačových spolupáchateľov odsúdili v roku 2008 na 12 a 13 rokov väzenia.
Trestné stíhanie niekdajšieho ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu v bývalej sovietskej republike zastavili kvôli neprípustným nepriamym dôkazom.
 
Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže povolil v zjednodušenom konaní majiteľovi spoločnosti Empresa Media, podnikateľovi Jaromírovi Soukupovi kúpu celoštátnej TV Barrandov. Rozhodnutie je už právoplatné, potvrdil dnes pre Mediafax hovorca úradu Martin Švanda, podľa ktorého nedôjde v dôsledku rozhodnutia k podstatnému narušeniu hospodárskej súťaže.
TV Barrandov je česká digitálna celoplošná televízia, ktorá vysiela od roku 2009. Jej pôvodným majiteľom bola skupina akcionárov, medzi ktorými mala najväčší podiel spoločnosť Moravia Steel podnikateľa slovenského pôvodu Tomáša Chreneka, rodáka z Nitry. Empresa Media a Moravia Steel sa dohodli na prevode vlastníctva 99,7 percenta akcií spoločnosti Barrandov Televízni studio, prevádzkovateľa TV Barrandov.
Predvlani dosiahla televízia asi päťpercentný podiel sledovanosti, čím sa zaradila na štvrtú priečku na českom trhu za verejnoprávnu ČT a komerčné TV Nova a FTV Prima.
Medzi jej najsledovanejšie relácie sa v skúmanom období 2009-2012 zaradili popri Najväčších hitoch Karla Svobodu a Pravdivom príbehu Ivety B. aj Barrandovský videostop, kultová mayovka Poklad na striebornom jazere, zábavný program Vtip za 100 či normalizačný seriál Žena za pultom.
Medzi pôvodné projekty televízie patrili však aj Talk show Jana Saudka, hudobný program To byl náš hit alebo šou Královny popu, sitcom Ivana Mládka Cyranův ostrov alebo seriál Odsúdené, ktorý vznikol v spolupráci so slovenskou TV Joj.
Vydavateľstvo Empresa Media, ktoré je aj majiteľom najväčšej českej mediálnej agentúry Médéa Group, vydáva napríklad týždenníky Týden, Instinkt, ale aj Popcorn, Top dívky alebo Sedmička a Animáček.
Obaja obchodní partneri v tejto transakcii podporovali počas nedávnej prezidentskej kampane v ČR toho istého kandidáta, bývalého expremiéra Jana Fischera, ktorý sa prekvapujúco neprebojoval do rozhodujúceho druhého kola volieb.

Copyright © TASR 2012