29. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Rumunský mediálny magnát Dan Voiculescu, spoluzakladateľ vládnej Konzervatívnej strany (PC), sa dnes zriekol senátorského mandátu. Reagoval tak na fakt, že najvyšší súd sa už vo štvrtok bude zaoberať prerokúvaním jeho korupčných káuz.
Voiculescu v zdôvodnení svojho postupu zdôraznil, že sa nechce skrývať za imunitu a zrieka sa preto mandátu, aby nebránil justícii vo výkone spravodlivosti.
Opozičné médiá však tvrdia, že mediálny magnát dúfa v odloženie celej kauzy kvôli premlčaniu.


Inzerát urážajúci českého prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, ktorý sa objavil v piatkovom vydaní denníka Blesk, bude mať možno dohru pre jeho zadávateľa. Tým bol pražský advokát Vladimír Zavadil. V priebehu pondelka sa naňho u Českej advokátskej komory (ČAK) sťažoval celý rad jeho kolegov, ale aj bývalá ústavná sudkyňa Eliška Wagnerová.
Správu priniesol spravodajský portál iDNES.cz.
Podľa Wagnerovej, súčasnej senátorky, sa Zavadil previnil proti zákonu o priamej voľne, ale aj proti etickým profesijným predpisom. "Dopustil sa porušenia povinností, ktorá má voči advokátskemu stavu, t.j. správať sa poctivo, čestne a slušne, a tým prispievať k dôstojnosti a vážnosti advokátskeho stavu," cituje Wagnerová právnický kódex vo svojej sťažnosti, ktorú adresovala predsedovi Kontrolnej rady advokátskej komory.
Hovorkyňa ČAK Iva Chaloupková uviedla, že Wagnerovej sťažnosť nebola jediná. "V priebehu dneška (pondelka) sme prijali rad podnetov od advokátov. Inzerátom sa však zaoberal aj tajomník komory, ktorý zvažuje, že podá podnet v jej mene," doplnila pre iDNES.cz hovorkyňa komory.
Zavadil však už v piatok 25. januára poprel, že by mal v úmysle Schwarzenberga urážať. Bránil sa, že v inzeráte je uvedené iba to, čo bolo uvedené vo štvrtok 17. januára o 20.00 h na ČT1.
Ak však kontrolná rada ČAK dospeje k inému názoru, bude sa Zavadilovým inzerátom zaoberať disciplinárny senát. Ten by advokáta v krajnom prípade mohol potrestať až úplným zákazom činnosti. Okrem toho mu môže udeliť napomenutie, verejné napomenutie, uložiť pokutu až do výšky stonásobku minimálnej mzdy alebo dočasný zákaz činnosti.
Sťažovať sa - ale na priebeh celých volieb - chce na Najvyššom správnom súde mimovládna protikorupčná organizácia Ružový panter. Podľa nej mohli byť voľby zmanipulované klamnou kampaňou. Organizácia preto mobilizuje nespokojných voličov, ktorí by podali podnet, informoval web iDNES.cz.

 

Americká internetová spoločnosť Yahoo prekonala odhady analytikov, keď v 4. kvartáli 2012 dosiahla vyšší, ako očakávaný zisk a prvýkrát od roku 2008 zaznamenala medziročný rast tržieb, konštatujú agentúry Bloomberg, AP a DPA.
Spoločnosť Yahoo za tri mesiace do konca decembra vykázala zisk po vylúčení jednorazových položiek 272,3 milióna USD (202,54 milióna eur) alebo 23 centov na akciu, čo predstavuje medziročný pokles o 7,9 %. Na hospodárske výsledky Yahoo mali negatívny vplyv náklady vo výške 100 miliónov USD na zatvorenie stratovej dcérskej firmy v Južnej Kórei.
Tržby spoločnosti v poslednom kvartáli minulého roka vzrástli o 4 % na 1,22 miliardy USD.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg očakávali slabšie výsledky a Yahoo predpovedali zisk 28 centov na akciu a tržby 1,21 miliardy USD.

 
Copyright © TASR 2012