18. 3. 2013

Grand Prix Svetozára Stračinu 2013

Grand Prix
 
Svetozára Stračinu 2013


19. - 22. marec 2013

V dňoch 19. až 22. marca 2013 sa v RTVS - Slovenský rozhlas v Bratislave uskutoční najvýznamnejšia európska súťaž nahrávok folklórnej hudby s názvom Grand Prix Svetozára Stračinu 2013, kde sa stretáva to najlepšie čo v rozhlasovej produkcii členských štátov Európskej vysielacej únie (EBU) vzniklo v oblasti autentického a štylizovaného folklóru za posledné dva roky.
Súťaž sa uskutoční formou odposluchu nahrávok, ktoré do súťaže prihlásia aktívni a pridružení členovia EBU.

Porota udeľuje cenu najúspešnejšej nahrávke GRAND PRIX SVETOZÁRA STRAČINU.
Okrem hlavnej ceny porota môže udeliť aj vedľajšie ceny, najviac tri.
Predsedom medzinárodnej poroty je aj tento rok naša medzinárodne uznávaná vedecká kapacita prof. PhDr. Oskár Elschek DrSc.

Cieľom súťaže GRAND PRIX SVETOZÁRA STRAČINU je podporovať tvorbu národných i medzinárodných nahrávok tradičného a spracovaného hudobného folklóru, ako aj výmenu teoretických, technických a odborných skúseností na medzinárodnej úrovni v tejto oblasti.

Predchodcom tohto medzinárodného podujatia, ktoré sa organizuje každé dva roky, bola podobne zameraná súťaž Prix de Musique Folklorique de Radio Bratislava, ktorá sa v ČS rozhlase Bratislava konala v rokoch 1970 - 1993. Z popudu Spoločnosti sveta Stračinu sa súťaž po niekoľkoročnej prestávke v roku 2003 obnovila na iných organizačných základoch a pod novým menom Grand Prix Svetozára Stračinu, podľa významného slovenského hudobného skladateľa (1940-1996), ktorý sa venoval (okrem filmovej a scénickej) aj folklórnej hudbe.