23. 3. 2013

Zomrel Boris Berezovský

Zomrel Boris Berezovský




Ruský miliardár Boris Berezovský, ktorý žil od roku 2000 v britskom exile, v sobotu zomrel vo veku 67 rokov. Informovala o tom britská stanica BBC, podľa ktorej sú okolnosti smrti známeho Rusa nejasné. Berezovský v minulosti prežil niekoľko pokusov o atentát vrátane bombového útoku, pri ktorom prišiel o život jeho osobný šofér. Posledné chvíle života strávil v anglickej oblasti Surrey.
Berezovský kedysi patril k úzkemu okruhu ruských oligarchov podporujúcich Vladimira Putina, po jeho zvolení za prezidenta sa však vzťahy medzi oboma mužmi zhoršili. Odvtedy patril k jeho najhlasnejším zahraničným kritikom. Konflikty mal aj s ruským podnikateľom a majiteľom futbalového klubu Chelsea Londýn Romanom Abramovičom. Berezovský zbohatol počas privatizácie v 90. rokoch, keď sa stal vlastníkom hlavnej ruskej televíznej stanice Kanál 1. Magazín Forbes jeho majetok odhadol približne na 3 miliardy dolárov.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.