18. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Pakistanské bezpečnostné sily cez víkend zadržali islamského radikála, ktorý je podozrivý zo zapojenia do vraždy amerického novinára Daniela Pearla v roku 2002. Informovali o tom dnes pakistanské úrady, ktoré citovala agentúra AFP. Pakistanská polovojenská jednotka potvrdila, že zadržala Karího Abdula Hajího, známeho tiež ako Asadulláh. Zadržala ho v nedeľu počas záťahu v jednej z štvrtí jihopákistánské megalopole Karáčí. Práve v tomto meste bol Daniel Pearl, tridsaťosemročný novinár denníka The Wall Street Journal, unesený a zavraždený. Skupina ozbrojencov mu vtedy priamo pred kamerou odrezal hlavu a záznam potom zverejnila. Asadulláh je šéfom militantného sunnitského zoskupení Laskár Džhangvi (LEJ) v provincii Sindh, ktorej hlavným mestom je Karáčí. Zapletený bol do radu teroristických útokov a tiež do vraždy Daniela Pearla, uviedla polovojenská jednotka vo vyhlásení. Vláda zoskupení LEJ oficiálne zakázala v roku 2002. Daniel Pearl zmizol 23. januára 2002 v Karáčí. Videonahrávka jeho vraždy bola o mesiac neskôr zaslaná konzulátu Spojených štátov. Za Pearlovho vraždu bol odsúdený na trest smrti av júni 2002 popravený Umar Šajch, vlastným menom Ahmad Saíd Šajch. Zadržaní a odsúdení boli v súvislosti s týmto prípadom aj ďalší traja muži.

Copyright © ČTK 2013


Britskí politici dnes oznámili, že dosiahli kompromisnú dohodu v otázke regulácie tlače. Nový regulačný systém by mal zabrániť ďalšej kríze po odhalení rozsiahleho odpočúvania telefónov.
Britská vláda sa dostala pod tlak na vytvorenie nového regulačného systému po sérii škandálov, ktoré odhalili nelegálne praktiky v niektorých senzáciechtivých novinách, ako aj ich blízke napojenie na policajtov i politikov.
Politické strany rokovali celé dni o tom, ako realizovať odporúčania sudcu Briana Levesona, ktorý viedol vyšetrovanie týkajúce sa etiky médií. Leveson odporučil, aby poslanci zriadili nezávislý kontrolný orgán, britský premiér David Cameron však takýto zákon odmietol s varovaním, že by ohrozoval slobodu tlače.
Podpredsedníčka opozičnej Labouristickej strany Harriet Harmanová oznámila, že tri hlavné politické strany napokon dosiahli kompromis na poslednú chvíľu v dnešných skorých ranných hodinách. Práve dnes mal o záležitosti hlasovať rozdelený parlament, kde sa črtala nepríjemná porážka Camerona a prehĺbenie rozporov v koaličnej vláde jeho konzervatívcov a liberálnymi demokratmi.
Nový dozorný orgán by mal byť nezávislý od médií i politikov, pričom novinám budú hroziť pokuty do milióna libier a budú musieť zverejniť ospravedlnenia na viditeľných miestach.
"Myslím si, že máme dohodu, ktorá chráni slobodu tlače, ktorá je neuveriteľne dôležitá v demokracii, no tiež chráni právo ľudí na to, aby ich životy neobracali hore nohami," povedala Harmanová pre televíziu ITV.
Informácie priniesli tlačové agentúry AP a Reuters.


Právnik zastupujúci obete odpočúvania telefónov britským bulvárnym týždenníkom News of the World dnes oznámil, že ďalší komplot odhalený britskými vyšetrovateľmi má stovky nových prípadných obetí.
Právnik Hugh Tomlinson to vyhlásil na britskom najvyššom súde počas predkladania dôvodov a argumentov, súvisiacich so žalobami proti spoločnosti News International - vydavateľovi nedeľníka News of the World.
Tomlinson nezachádzal veľmi do detailov, ale stovky nových obetí môžu znamenať ďalšie milióny libier odškodného, ktoré bude musieť zaplatiť britská mediálna spoločnosť, patriaca magnátovi Rupertovi Murdochovi.
Škandál okolo odpočúvania telefónov veľmi poškodil povesť britskej bulvárnej tlače, o ktorej sa zistilo, že sa nabúravala do odkazových schránok celebrít, politikov, obetí zločinov i ďalších ľudí.
Murdochova spoločnosť už vyplatila milióny libier odškodného v rámci urovnania sporov s obeťami škandálu.

Copyright © TASR 2013


Producenti oscarového galavečera Neil Meron a Craig Zadan sú s výkonom moderátora Setha MacFarlanea mimoriadne spokojní. Podľa ich slov si kritiku za viaceré kontroverzné vtipy nezaslúžil a ako sami povedali, spoločnosť je príliš vážna a nerozumie satire. "Na Setha MacFarlanea sme boli naozaj hrdí," povedal Neil Meron pre magazín The Hollywood Reporter. "Spravil to, čo sme od neho chceli. Seth je neúctivý, vyjadruje sa k veciam, ktoré sa dejú v našej kultúre. To aj urobil a podľa nás odviedol skvelú prácu," dodal. Zadan zas vysvetlil, že sa nemohli zavďačiť každému. Podľa neho majú síce mnohí pocit, že to MacFarlane prehnal, ďalší však boli sklamaní, že nezašiel ešte ďalej. Poznamenal tiež, že moderátorovi sa podarilo prilákať najmladšie publikum v histórii udeľovania Oscarov. Zadan zároveň nechápe, prečo toľko ľudí pobúrila skladba 'We Saw Your Boobs', kde MacFarlane spieval o filmoch, v ktorých sa hollywoodske herečky objavili hore bez. Producenti tvrdia, že tí, ktorí sa sťažujú, vôbec nepochopili vtip. Išlo totiž podľa nich len o príklad toho, ako vyzerá zlé moderovanie.
Herec, režisér, scenárista a producent Seth MacFarlane prítomných v Dolby Theatre i milióny divákov pobavil, ale i šokoval viacerými kontroverznými vtipmi. Napríklad keď hovoril o Divokom Djangovi (2012), uviedol, že je to príbeh, v ktorom je žena vystavená násiliu. Ako následne poznamenal, bol by to vhodný film na rande Chrisa Browna s Rihannou. Ďalší výrok sa týkal veku priateliek hollywoodskeho lámača ženských sŕdc Georgea Clooneyho. Využil na to prirovnanie k deväťročnej Quvenzhané Wallis. "Aby ste si vedeli predstaviť, aká je veľmi mladá, potrvá ešte 16 rokov, kým bude pristará pre Clooneyho," vyjadril sa. Ďalšie vyhlásenie, ktorým viacerým vyrazil dych, sa týkalo zavraždenia prezidenta Abrahama Lincolna. "Jediný herec, ktorý sa naozaj dostal do jeho hlavy, bol John Wilkes Booth," žartoval. Jeden vtip venoval aj zarastenému Benovi Affleckovi. "Keď som po prvý raz videl tú tmavú bradu, povedal som si: 'Preboha! Kardashianovci začali hrať vo filmoch!'" povedal.
Informácie zverejnila webstránka www.hollywoodreporter.com.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.