3. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Vo svete vlani pri svojej práci zahynulo 68 novinárov, čo bolo o štyri viac ako rok predtým. Vyplýva to z informácií Svetovej asociácie novín a vydavateľov spravodajstvo WAN-IFRA. Od začiatku tohto roka si pritom nebezpečné konflikty v rôznych kútoch sveta vyžiadali život ďalších 15 žurnalistov. ČTK to oznámila Únia vydavateľov v súvislosti so Svetovým dňom slobody tlače, ktorý pripadá na piatok. Významný deň, ktorý sa už 20 rokov oslavuje vždy 3. mája, má pripomenúť, že sloboda informácií a slova nie je ani dnes vo svete samozrejmosťou. Hlavným usporiadateľom akcií k tohtoročnému dňu je práve WAN-IFRA spolupracujúce s radom ďalších lokálnych, profesijných či ľudsko-právnych organizácií.

Copyright © ČTK 2013


Európska únia si dnes uctila pamiatku všetkých novinárov, ktorí kdekoľvek na svete obetovali svoj život alebo slobodu pri výkone svojho povolania.

"Slobodná, nezávislá a živá tlač je nevyhnutná pre každú demokratickú spoločnosť. EÚ je rozhodnutá bojovať za slobodu tlače všade vo svete a odsudzuje narastajúci trend zastrašovania, násilia a cenzúry, čomu musia čeliť novinári v mnohých krajinách na svete," uviedla šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová vo vyhlásení pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače.
Ashtonová vyzvala všetky vlády na svete, aby umožnili žurnalistom bezpečný výkon ich povolania bez obáv z prenasledovania či cenzurovania. Slododa podľa nej musí byť zaručená tak v tradičných printových médiách ako aj na internete.
Mnohé profesijné organizácie novinárov dnes poukázali na skutočnosť, že tohtoročný Svetový deň slobody tlače je zatienený mnohými obeťami z radov novinárov.
Za prvé štyri mesiace tohto roku bolo zabitých 17 pracovníkov médií. Sedem v Sýrii, štyria v Pakistane, traja v Brazílii, dvaja v Somálsku a jeden v Turecku. V roku 2012 medzinárodne činný Výbor pre ochranu novinárov (CPJ) zaznamenal 70 obetí z radu novinárov, ktorí zahynuli počas výkonu svojho povolania. Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) uvádza za vlaňajšok až 88 zabitých žurnalistov a 47 blogerov.
"Odsudzujem všetky útoky a represie voči novinárom. Som osobitne znepokojený skutočnosťou, že mnohí z vinníkov uniknú akémukoľvek trestu," vyhlásil v tejto súvislosti generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.
Svetový deň slobody tlače, ktorý sa oslavuje každý rok 3. mája, bol vyhlásený Valným zhromaždením OSN pred takmer 20 rokmi - v decembri 1993 na zdôraznenie potreby ochraňovať základné princípy slobody tlače a uctiť si pamiatku novinárov, ktorí prišli o život pri výkone povolania.

Copyright © TASR 2013





Nemecká televízna spoločnosť ZDF zrušila vysielanie repríz populárneho kriminálneho seriálu Derrick (1974 - 1998). Dôvodom sú nedávno zverejnené archívne informácie o utajovanej minulosti predstaviteľa hlavnej roly. Horst Tappert, ktorého úloha vrchného inšpektora Stephana Derricka preslávila ďaleko za hranicami Nemecka, bol totiž počas druhej svetovej vojny členom tankovej divízie SS Totenkopf. Rodák z nemeckého Wuppertalu, ktorý tvrdil, že počas vojny slúžil ako zdravotník, zomrel v roku 2008. V archívoch sa o 19-ročnom Tappertovi píše, že bol zranený na východnom fronte v roku 1943.
Predstavitelia televízie ZDF sa vyjadrili, že už nebudú vysielať žiadnu z 281 epizód Derricka. "Správa, že Horst Tappert bol členom Waffen SS, ZDF šokovala a znepokojila," vyjadril sa hovorca televízie Peter Bogenschütz pre agentúru AFP. Podobne ako ZDF reagovala aj holandská televízia Omroep MAX, ktorá zrušila vysielanie 20 epizód Derricka naplánované na júl. "Tá správa ma šokovala, niečo také nečakáte," povedal šéf holandskej televízie Jan Slagter. "Nebudeme vzdávať česť hercovi, ktorý klamal o svojej minulosti," dodal.
V Nemecku to pritom nie je prvý škandál tohto druhu. V roku 2006 sa napríklad k pôsobeniu v radoch SS priznal aj známy spisovateľ Günter Grass.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.