7. 8. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 



 Štvrťročné obchodné výsledky americkej spoločnosti Walt Disney Company, zverejnené v utorok, ukázali medziročný nárast zisku o 1 % vďaka rastu obratu v zábavných parkoch a mediálnej divízii spoločnosti. Firma však očakáva veľkú stratu spôsobenú vlažným prijatím jej letného filmového trháku "Osamelý jazdec".
Čistý zisk spoločnosti, ktorá je najznámejšia vďaka animovaným filmom z produkcie jej filmových štúdií, v druhom kvartáli 2013 dosiahol 1,75 mld. USD, čo je nárast o 1 %. Po rozrátaní to znamená zisk 1,01 USD na akciu, čo je výsledok na úrovni minulého roka, informovala spoločnosť Disney v správe k obchodným výsledkom. Prevádzkový obrat spoločnosti podporil nárast príjmov z reklamy a poplatkov káblových operátorov na strane jej športovej televíznej stanice ESPN o 8 %, ako aj o 9 % lepší prevádzkový obrat zábavných parkov spoločnosti na Floride a v Kalifornii. Stratu 58 mil. USD naopak ohlásila Disneyho divízia počítačových hier, ktorá kalkuluje s návratom k ziskovosti po augustovom uvedení hry "Infinity" na trh.
Filmové štúdiá Walt Disney Company zaznamenali v druhom štvrťroku pokles obratu o 36 %, keďže film "Iron Man 3" nedosiahol rovnaký úspech ako ich minuloročný titul "Avengers: Pomstitelia". Firma zároveň avizovala stratu 160 až 190 mil. USD za nákladný film "Osamelý jazdec", ktorý mal byť letným trhákom Disneyho štúdií. Film s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe však počas prvého víkendu v amerických a kanadských kinách zarobil len 29 mil. USD. Strata, spôsobená nákladnou produkciou, ale aj reklamnou kampaňou, sa započíta do obchodných výsledkov spoločnosti za tretí kvartál.
Hodnota akcií Walt Disney Company v reakcii na ohlásené výsledky po skončení obchodovania na burze v New Yorku poklesla o takmer 2 % na 65,79 USD za akciu.






Americká mediálna spoločnosť Time Warner Inc za druhý kvartál vykázala medziročný nárast čistého zisku, keď filmové hity pomohli príjmom divízií filmu a televíznej zábavy. Čistý zisk spoločnosti, ktorá tiež vlastní káblový a satelitný kanál CNN, televíznu stanicu HBO a filmové štúdio, vzrástol na 771 mil. USD čiže 81 centov na akciu zo sumy 412 mil. USD čiže 42 centov na akciu v rovnakom období vlaňajška. Tržby Time Warner medziročne posilnili o viac ako 10 % na 7,44 mld. USD. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že tržby firmy za druhý kvartál vlaňajška budú 7,11 mld. USD.
Time Warner Inc má 49,9-percentný podiel v Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r.o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r.o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.
 


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.