9. 8. 2013

Zomrela Karen Black

Zomrela Karen Black


Karen Black, herečka, ktorá sa objavila vo viac ako 100 filmoch a preslávila s v takých filmoch ako Easy Rider , Malé životné etudy" či Nashville ", je mŕtva.
Blackovej manžel Stephen Eckelberry, oznámil, že herečka zomrela v stredu na komplikácie z rakoviny. Mal 74 rokov.
Rodným menom Karen Blanche Zieglerová sa narodila v meste Park Ridge v štáte Illinois ako druhá dcéra Williama a Elsie Zieglerových. Jej matka Elsie - za slobodna Reifová - je autorkou niekoľkých ocenených detských poviedok, Kareniným dedkom bol Arthur Ziegler, ktorý bol uznávaným hudobníkom a hral na violu v chicagskom symfonickom orchestri. Už v 15 rokoch začala študovať na Northwestern University, ale už o dva roky neskôr štúdium ukončila. Potom študovala v New Yorku pod vedením Lee Strasberga a objavovala sa v mnohých divadelných roliach. Jej kritikmi veľmi dobre prijatým debutom na broadwayských doskách bola rola v hre The Playroom z roku 1965. O rok neskôr prišla jej prvá filmová rola v komediálnom dráme režiséra Francisa Forda Coppolu TERAZ UŽ SI VEĽKÝ CHLAPEC. O ďalší rok neskôr sa objavila ako Marcia Garroway v seriáli THE SECOND HUNDRED YEARS.
V roku 1969 potom prišiel film, ktorý z nej urobil hviezdu- Easy Rider, kde sa objavila spoločne s Petrom Fondom, Dennisom Hopperom a Jackom Nicholsonom vo vedľajšej úlohe Karen. S Nicholsonom si znovu zahrala o rok neskôr, keď sa spoločne objavili v dráme MALÉ ŽIVOTNÉ ETUDY, kde Karen stvárnila rolu čašníčky Rayet Dipesto, ktorej muž Robert (Nicholson) sa vracia domov k ťažko chorému otcovi. Táto rola priniesla Karen Zlatý Glóbus a nomináciu na Oscara pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Vo svojich úlohách stvárňovala Karen prevažne čašníčky, prostitútky a iné ženy na okraji spoločnosti. Niektoré z jej ďalších filmov boli skôr sklamaním, ale Karen sa nakoniec podarilo získať ďalší Zlatý Globus, a to za rolu Myrtle Wilsonovej vo filme VEĽKÝ GATSBY z roku 1974.
O rok neskôr sa objavila ako country speváčka v hudobnom dráme NASHVILLE a za album piesní, ktoré k tomuto filmu zložila a naspievala, bola v roku 1976 nominovaná na cenu Grammy. Jednou z jej pamätných rolí je tiež úloha únoskyňa v poslednom filme Alfreda Hitchcocka Rodinné spiknutie z roku 1976.