7. 8. 2013

Vyhlásenie poslancov Národnej rady Slovenskej republiky z Košíc Richarda Rašiho a Otta Brixiho: "Reforma verejnej správy v Košiciach má byť východiskom, nie strašiakom"


 Vyhlásenie poslancov Národnej rady Slovenskej republiky z Košíc Richarda Rašiho a Otta Brixiho: 

"Reforma verejnej správy v Košiciach má byť východiskom, nie strašiakom"


V dnešnom vydaní regionálneho periodika v Košiciach bola publikovaná informácia o tom, že samospráva jednej z košických mestských častí vyhlásila petíciu za zachovanie svojej samostatnosti. Považujeme za veľmi nešťastné siahať po nástroji, ktorý zneužíva názory obyvateľov z jednej košickej mestskej časti proti názorom obyvateľov mesta z inej či iných mestských častí v čase, keď je reforma verejnej správy v Košiciach ešte len v štádiu príprav, analýz a diskusií. Vyhlásenie petície v jednej mestskej časti totiž nie je ničím iným, ako rozoštvávaním Košičanov a komplikovaním už aj tak zložitého procesu optimalizácie verejnej správy v Košiciach, ktorá je s 22 mestskými časťami pre 240 000 obyvateľov nelichotivým svetovým unikátom a najmä luxusom, ktorý si mesto ani jeho obyvatelia už ďalej nemôžu dovoliť.
      Strašiť verejnosť tým, že redukciou mestských častí budú niektoré z nich ukrátené o financie, je nezodpovedné a zavádzajúce. Zámerom reformy nebude finančné zvýhodnenie mestských častí, ktoré po reforme ostanú existovať na úkor tých, ktoré k nim budú pričlenené. Cieľom pripravovanej reformy verejnej správy v Košiciach je rozvoj, prosperita a spokojnosť obyvateľov všetkých mestských častí v Košiciach aj v zložitej ekonomickej situácii, s ktorou sa všetci musíme vyrovnať. Chceme navrhnúť a dohodnúť sa na efektívne fungujúcom modeli verejnej správy. Ten prerozdelí disponibilné a ušetrené finančné prostriedky prioritne nielen na štandardné zabezpečenie všetkých činností, ktoré zo zákona zabezpečuje verejná správa pre občana, ale predovšetkým zjednoduší a skvalitní výkon verejnej správy v jeho prospech a umožní investovať do projektov, ktoré zvýšia kvalitu života v Košiciach.
      Každá parciálna a účelová iniciatíva, akej sme dnes svedkami v jednej z košických mestských častí, je škodlivá najmä preto, že uprednostňuje záujmy časti obyvateľov na úkor všetkých Košičanov a mení význam pripravovanej reformy z nevyhnutného východiska k skvalitneniu života v našom meste na nebezpečného strašiaka, ktorý môže dosiahnutie tohto cieľa oddialiť.

      poslanci NR SR Richard Raši a Otto Brixi