17. 9. 2013

Kandidáti na Sacharovovu cenu

Kandidáti na Sacharovovu cenu



Poslanci Európskeho parlamentu navrhli sedem kandidátov na udelenie prestížnej Sacharovovu ceny za slobodu myslenia za rok 2013. Medzi nominantmi je aj návrh slovenského europoslanca Borisa Zalu (Smer-SD), zameraný na odhaľovanie praktík novodobého otroctva.
      Predstavitelia Výboru EP pre zahraničné veci, Výboru pre rozvoj a Podvýboru pre ľudské práva v pondelok večer spomedzi množstva návrhov vyčlenili sedem nominácií, o ktorých sa ešte bude hlasovať na konferencii predsedov politických skupín EP.
      Medzi nominantov patria pakistanská školáčka Malála Júsufzajová, bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden, väznení novinári bojujúci proti terorizmu Reeyot Alemuová a Eskinder Nega z Etiópie, prenasledovaní ľudskoprávni aktivisti z Bieloruska Ales Biaľacki, Eduard Lobav a Mikalaj Statkevič, ruský väznený veľkopodnikateľ Michail Chodorkovskij, demonštranti z Turecka - označení ako "stojaci muži" -, a nakoniec americká spravodajská stanica CNN za sériu investigatívnych reportáží vyzývajúcich na ukončenie praktík moderného otroctva.
      Poslanec Zala v rozhovore pre TASR uviedol, že návrhov bolo tohto roku dosť, viac v porovnaní s vlaňajškom. Za zaujímavé návrhy považuje nomináciu etiópskych novinárov trestaných za odsudzovanie terorizmu, prípad Chodorkovského, či nemé protesty "stojacich mužov" na námestiach tureckých miest.
      Už tradičná je podľa neho nominácia bieloruských aktivistov, kým zaradenie Snowdena považuje za akúsi atrakciu, o ktorú sa v EP postarala skupina zelených a komunistov.
      Najväčšiu šancu na zisk Sacharovovej ceny má podľa jeho odhadov pakistanská školáčka Malála Júsufzajová, ktorú vlani ozbrojenci hnutia Taliban postrelili do hlavy, lebo verejne presadzovala právo dievčat na vzdelanie. Školáčka mala v pondelok podporu väčšiny politických skupín.
      "Pokiaľ ide o môj návrh, ten v Progresívnej aliancii socialistov  a demokratov (S&D) skončil ako druhý oficiálny návrh. Ja som získal vyše 40 podpisov poslancov, čím sa tento návrh stal oficiálnym návrhom parlamentu a stále je v hre," uviedol Zala.
      Slovenský poslanec však priznal, že je skôr skeptický, čo sa týka víťaznej nominácie pre svoj návrh, týmto krokom však chcel upozorniť hlavne na to, že otroctvo, ktoré odhaľujú a proti ktorému bojujú reportéri zo CNN, je stále živý a rozširujúci sa stav na celom svete.
      "Máme najviac otrokov v histórii sveta, najviac zotročených ľudí, ak sem zarátame fenomény ako zneužívanie detskej práce, obchod s ľuďmi a priama otrocká práca, ktorá sa ešte vyskytuje v množstve krajín," upozornil Zala.
      Slovenský poslanec pripomenul, že po pondelňajšej prezentácii návrhov a následnej diskusii o nich sa o siedmich vybraných návrhoch bude hlasovať 30. septembra. Tri víťazné návrhy prejdú na konferenciu predsedov politických skupín v EP, ktorí 10. októbra vyberú víťaza.
      Víťazný kandidát by si mal prevziať cenu na zasadnutí europarlamentu v Štrasburgu 20. novembra.

 
Copyright © TASR 2013