16. 9. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Vodafone prevezme nemeckú firmu Kabel Deutschland. Informovala o tom BBC.
      Akvizícia v hodnote 7,7 miliardy eur sa uskutoční, keďže britský mobilný operátor Vodafone si zabezpečil podporu akcionárov nemeckého káblového operátora.
      Vodafone v piatok (13. 9.) uviedol, že 75 % akcionárov Kabel Deutschland súhlasilo s prevzatím, čo je minimum, ktoré britská firma potrebovala na akvizíciu firmy. Britský operátor predpokladá, že transakcia sa finalizuje do konca mesiaca. Obchod ešte musí schváliť Európska komisia (EK).
      Akvizícia predstavuje zmenu stratégie Vodafonu, ktorý sa v Európe sústredí predovšetkým na mobilné služby. Je prvá snaha britského koncernu v oblasti širokopásmového internetu a televízie a preniknutie na nemecký trh "quad-play", čím sa myslia balíky, v ktorých sú internet, televízia, pevná linka aj mobilná linka. Tento trh v Nemecku rastie, aj keď stále zaostáva za trhmi vo Francúzsku a Španielsku.
      Okrem iných vecí, tieto balíky umožňujú zákazníkom pozerať televíziu na mnohých zariadeniach, od tabletov po notebooky. Káblové linky okrem toho ponúkajú rýchlejší internet, než poskytujú mobilní operátori.
      Vodafone vďaka akvizícii získa v Nemecku prístup k 32,4 milióna mobilných zákazníkov, 5 miliónom užívateľom širokopásmového internetu a 7,6 milióna televíznym zákazníkom.
      Vodafone sa prednedávnom dohodol na predaji 45-% podielu vo Verizon Wireless americkej telekomunikačnej skupiny Verizon Communications za 130 miliárd USD (97,78 miliardy eur). Ide o jeden z najväčších predajov v histórii. Koncern chce akcionárom vrátiť 45 miliárd GBP (53,58 miliardy eur), z toho 22 miliárd GBP akcionárom v Británii.


Copyright © TASR 2013

Spoločnosť Intelsat S.A. (burzový index NYSE: I), popredný svetový poskytovateľ satelitných služieb, predviedol počas medzinárodného podujatia IBC2013 spolu s partnermi BT Group Plc, Ericsson (burzový index NASDAQ: ERIC), Sony a Newtec priamy video prenos cez satelit v reálnom ultra vysokom obrazovom rozlíšení 4K (4K UHDTV) do kongresového centra RAI v Amsterdame. Z hľadiska televízneho vysielania ide o míľnik, ktorého podstatou je športová akcia vôbec prvýkrát úplne nasnímaná viacerými kamerami, zachytená v rozlíšení 4K UHDTV a prenášaná naživo na medzinárodnej úrovni cez satelit a optické vlákna. Demonštračný program sa konal 15. septembra od 15.00 do 17.00 hod. (stredoeurópskeho letného času) v stánku spoločnosti Intelsat (1.C71).
Aby sa mohol prenos uskutočniť, spoločnosť BT bude zaznamenávať prvoligový rugbyový zápas v Londýne pomocou troch kamier Sony a mixérov v rozlíšení 4K UHDTV. Kontribučné enkodéry Ericsson AVP 2000 a profesionálne modulárne prijímače RX8200, ktoré sú schopné vykonávať operácie v rozlíšení 4K UHDTV, rovnako ako kontribúciu v štandardnom a vysokom rozlíšení, budú kódovať a dekódovať štyri kanály typu 3G-SDI v reálnom čase. Aj v rámci demonštračného programu sa využije technológia kompresie MPEG-4 AVC.
Po dokončení kódovania bude externá vysielacia jednotka spoločnosti BT prenášať signál ako 100 Mbps video cez globálnu mediálnu sieť BT na Intelsat, cez uzol spoločnosti Intelsat v budove Telehouse West spoločnosti BT v Londýne. Signál sa bude prenášať na pozemnej sieti IntelsatOne na teleport spoločnosti Intelsat v Nemecku, kde sa odošle na Intelsat 1W, hlavný kábel spoločnosti Intelsat, a do okolia pre DTH video v Európe, a to pomocou zariadenia Newtec. Výsledný 10-bitový signál vo formáte 4:2:2 s rozlíšením 4K UHDTV so 60 snímkami za sekundu sa zobrazí v stánkoch spoločností Intelsat, Ericsson a Sony na výstave IBC2013, vďaka čomu si budú môcť účastníci pozrieť rugbyový zápas naživo.
"Programovanie videa v rozlíšení 4K UHDTV predstavuje pre našich klientov z radov programátorov príležitosť ponúknuť divákom po celom svete odlišný a zaujímavý obsah," povedal Peter Ostapiuk, viceprezident manažmentu mediálnych produktov spoločnosti Intelsat.
"Výkonný satelit Intelsat 1W má jedinečnú pozíciu na to, aby prinášal takýto atraktívny obsah miliónom divákov káblovej televízie a televízie v systéme DTH, ktorým poskytujú služby naši poprední európski poskytovatelia týchto služieb. Na základe demonštrácie tejto technológie spoločnosť Intelsat zdôrazňuje, že satelit je a aj naďalej bude dôležitou súčasťou globálnej infraštruktúry distribučných médií a poukazuje na to, že je dôležité mať plne integrovanú pozemnú sieť, ako je IntelsatOne."
"Sme radi, že môžeme prispieť našou kompresnou technológiou k tejto priekopníckej živej demonštrácii kontribúcie videosignálu v rozlíšení 4K UHDTV na medzinárodnom podujatí IBC2013," povedal Dr. Giles Wilson, vedúci kompresie TV v spoločnosti Ericsson. "Kompresné riešenia budú rozhodujúcim prvkom umožňujúcim uvedenie služieb v oblasti rozlíšenia 4K UHDTV na trh a zároveň pomôžu zjednodušiť procesy získavania, výmeny a distribúcie obsahu, ktorý je nevyhnutný na to, aby operátori mohli poskytovať najvyššiu možnú kvalitu obrazu zo vzdialených, naživo vysielaných podujatí. Tieto demonštrácie dokazujú, že na súčasných veľkých televíznych prijímačoch dokážeme aktivovať skutočne pohlcujúci televízny zážitok vrátane splnenia takých požiadaviek ako 10-bitové rozlíšenia vo formáte 4:2:2 so snímacou frekvenciou 60 obr./s."
"Sieť MPLS/IP spoločnosti BT Media and Broadcast je skonštruovaná na dosiahnutie vyššieho štandardu na účely podpory živého televízneho vysielania po celom svete s veľkou šírkou pásma a je ideálna pre tieto náročné športové prenosy v rozlíšení 4K UHDTV," povedal Mark Wilson-Dunn, viceprezident predaja a marketingu spoločnosti BT Media and Broadcast. "Firma BT má nádherné skúsenosti s podporou najmodernejších medzinárodných prenosov vo vysokom rozlíšení alebo 3D kvalite, takže sme radi, že sme pri dosiahnutí tohto míľnika – a zároveň máme na medzinárodnom podujatí IBC2013 príležitosť priniesť na obrazovky živý športový prenos v reálnom ultra vysokom obrazovom rozlíšení 4K UHDTV."
"Týmto živým prenosom prestížnej športovej udalosti sa podčiarkuje skutočnosť, že širokopásmový satelitný modulátor M6100 spoločnosti Newtec dokáže spoľahlivo spracovať a preniesť akýkoľvek obsah, a to od obsahu so štandardnou definíciou s nízkou prenosovou rýchlosťou až po veľmi vysokú prenosovú rýchlosť signálu s rozlíšením 4K UHDTV," povedal Steven Soenens, viceprezident riadenia produktov spoločnosti Newtec. "Naša technológia Clean Channel Technology(R), ktorá sa pri tejto demonštrácii použije, poskytuje veľmi účinnú výkonnosť prenosu – až o 15 percent lepšiu ako štandardná DVB-S2 – pričom zachováva interoperabilitu s profesionálnymi prijímačmi."
"Sme veľmi radi, že spoločnosť Sony bola prizvaná, aby sa zúčastnila na tomto jedinečnom podujatí ako technologický partner," povedal Katsunori Yamanouchi, viceprezident pre profesionálne riešenia v rámci Európy spoločnosti Sony. "Firma Sony je pevne odhodlaná priniesť spotrebiteľom na celom svete úžasné zážitky zo sledovania programov v rozlíšení 4K. To, v spojení s našimi doterajšími výsledkami v oblasti inovácií, robí zo spoločnosti Sony prirodzenú voľbu pre akciu tohto druhu."