3. 10. 2013

TASR- GRATULUJEME !

TASR- GRATULUJEME !


Tlačová agentúra Slovenskej republiky oslávi 20. výročie vzniku. Jubileum oslávi 3. októbra v Radošinskom naivnom divadle. Päťdesiatročné divadlo ponúkne dvadsaťročnej spravodajskej agentúre a jej hosťom predstavenie Jááánošííík po 300 rokoch, s ktorým zbiera úspechy po celom Slovensku.
„S médiami sa nám spolupracuje dobre, snažím sa vždy odpovedať na otázku, ktorú dostanem. A keď je tá otázka taká, ktorá ma zaujme, tak som ohromne rád a bližšie sa pozriem na toho človeka. Poviem pravdu, že niektorých vidím radšej, pretože sa otázkami už v minulosti u mňa dobre zapísali,“ uviedol pre TASR protagonista a šéf Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka a dodal: „Tlačová agentúra Slovenskej republiky je reprezentatívna agentúra, sledujem ju na mojom počítači, jedným slovom - rád si prečítam správy, ktoré tam sú.“
Šéfovi Radošincov patrila aj otázka, akú správu môže ponúknuť agentúre práve dnes. „Veľmi rád odpoviem - začali sme práve skúšať novú inscenáciu Sčista – jasna, ktorá je pokračovaním hry Polooblačno. Teraz sa schádzame druhýkrát, aby sme sedeli nad textom aj pesničkami, nad scénou, bol tu scénograf aj kostýmová výtvarníčka. Dávame to dohromady, aby pokračovanie inscenácie, alebo našej správy o dvadsiatom storočí bolo také, ako si predstavujeme, to znamená k veci, ale aj vtipné, aby to bolo zase Radošinské naivné divadlo.“
„Spojenie osláv 20. výročia vzniku TASR s predstavením Radošinského naivného divadla je prirodzenou symbiózou dvoch sympaticky tvrdohlavých fenoménov, ktoré sa nemusia na nič tváriť, pretože svoje opodstatnenie za roky existencie dokázali nespočetnekrát. Je nám blízka človečenská poetika Radošincov, ktorí svojím jazykom - rovnako ako TASR - podávajú svoje správy o stave sveta ľudskej duše. V tomto ich vnímame ako našich najbližších a najváženejších spolupracovníkov, od ktorých sa radi necháme inšpirovať,“ konštatoval generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.
Tlačová agentúra Slovenskej republiky vznikla zriaďovacím zákonom 1. 1. 1993, rovnako ako moderná Slovenská republika, je pokračovateľkou všetkých organizačných foriem predchodcov a predchodkýň. V novembri 1918 vznikla prvá Slovenská tlačová kancelária, ktorá sa o pár mesiacov zlúčila s už existujúcou Českou tlačovou kanceláriou. Počas druhej svetovej vojny sa rozdelili, v roku 1951 opätovne zlúčili do Československej tlačovej kancelárie, ktorá pôsobila do záveru roka 1992.

Copyright © TASR 2013