2. 10. 2013

Zomrel Zdeněk Rytíř

Zomrel Zdeněk Rytíř
 

Vo veku 69 rokov dnes zomrel jeden z najvýznamnejších českých textárov Zdeněk Rytíř, ktorý spolupracoval s interpretmi ako napríklad Václav Neckář, Michal Tučný, Lenka Filipová, Karel Gott, Petr Spálený alebo skupina Olympic. Príčinou Rytířovho úmrtia bol infarkt, ktorému predchádzali dlhodobé zdravotné problémy. Pre portál iDNES.cz to potvrdil hudobný, divadelný a televízny producent Radan Dolejš.
Zdeněk Rytíř sa narodil 11. apríla 1944 v Tábore a spočiatku pôsobil predovšetkým ako hudobník. Hral napríklad v skupinách Karkulka, Mefisto, Blue Five, či Golden Kids. Jeho najväčším vzorom v začiatkoch textárskej kariéry bol Bob Dylan, pričom niektoré z jeho piesní aj voľne preložil do češtiny. K najvýznamnejším etapám jeho tvorby patrila spolupráca so spomínaným Václavom Neckářom a jeho skupinou Bacily, podieľal sa napríklad na ich albume Planetárium (1977) alebo trilógii Příběhy, písně a balady (1982 - 1983). V rokoch 1980 až 1984 intenzívne spolupracoval tiež so skupinou Olympic na nahrávkach Prázdniny na Zemi (1980), Ulice (1981) a Laboratoř (1984). Na konte má množstvo známych piesní, patria medzi ne napríklad hity Karla Gotta Zůstanu svůj, To musím zvládnout sám, Včelka Mája alebo jeho duet s Darinou Rolincovou Zvonky štěstí, pre Karla Zicha napísal Alenku v říši divů, pre Martu Kubišovú okrem iných Baladu o Kornetovi a dívce, Ring-o-ding alebo Tajga Blues, pre Hanu Hegerovú Čím dál tím víc, pre Pavla Bobka Vincenta, pre Petru Janů Motorest a pre Karla Černocha a Petra Dvorského Láska prý. Je tiež autorom textu piesne Den, kdy se vrátí láska pre televízny seriál Poisťovňa šťastia (2004 - 2010).

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.