10. 11. 2013

MFF Bratislava

MFF Bratislava

Grand Prix za najlepší film získala na 15. ročníku Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava slovinská snímka Triedny nepriateľ. Hlavná festivalová porota v zložení herečka a producentka macedónskeho pôvodu Labina Mitevska, americký scenárista, pedagóg a poet James Ragan a slovenská herečka Jana Hubinská sa film rozhodla oceniť "za prenikavú štúdiu akútneho generačného rozporu, ktorý klíči zo semien odcudzenia a bigotnosti". Film je podľa nich "nemilosrdnou obžalobou komunikačného vákua, ktoré stojí v centre zaznávaných spoločenských a vzdelávacích inštitúcií". Dráma v réžii Roka Bičeka získala aj Cenu FIPRESCI, pretože "predstavuje kombináciu (veľmi vzácnu u mladých režisérov) pochopenia, že svet nie je čiernobiely a na druhej strane zároveň potvrdzuje silnú a jednoznačnú morálnu pozíciu režiséra". Tretiu trofej pre túto snímku získal herec Igor Samobor, ktorý podľa poroty v úlohe učiteľa nemčiny, ktorého študenti rebelujú proti jeho prísnemu kódexu autority, podáva tlmený herecký výkon. "No zatiaľčo navonok pôsobí stoicky, jeho vnútorná intenzita je strhujúca. Pozoruhodný výkon vďaka svojej evokatívnej sile a rozsahu," uviedli.
V rovnakej ženskej kategórii ocenili švédsku herečku Annu Odell za výkon vo filme Stretávka, ktorý sama režírovala. "Jej úprimný a priamy herecký výkon vzbudzuje emócie a drží počas celého filmu za srdce," skonštatovali. Jej snímka si navyše "za výber a netradičné formálne spracovanie intímnej témy, ktorá napriek miestami humornému prístupu nestráca na svojej závažnosti" vyslúžila aj Cenu študentskej poroty. Za réžiu porota ocenila dvoch filmárov, Boba Jelčića za film Obrana a ochrana (Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, 2013) a Jurija Bykova za film Major (Rusko, 2013). Cenu za najlepší dokumentárny film získala snímka Rodinné príbehy Kanaďanky Sarah Polley.
Okrem toho si v piatok prevzal dánsky režisér Bille August ocenenie Medzinárodného filmového festivalu Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii a laureátkou ocenenia a držiteľkou pamätnej dlaždice na filmovom chodníku slávy v roku 2013 sa za dlhoročnú umeleckú tvorbu v sobotu stala herečka Eva Krížiková. Film Europe Award za úspešnú prezentáciu slovenského filmového umenia v zahraničí získala herečka Táňa Pauhofová.
Pätnásty ročník MFF Bratislava potrvá ešte do 12. novembra.


Prehľad ocenených na 15. ročníku MFF Bratislava

Ceny hlavnej poroty - poroty hraných filmov

Grand prix za najlepší film: Triedny nepriateľ / Razredni sovražnik (réžia: Rok Biček, Slovinsko, 2013)

Najlepší režisér (Ex aequo): Bobo Jelčić za film Obrana a ochrana / Obrana i zaštita (Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, 2013)
- Jurij Bykov za film Major (Rusko, 2013)

Najlepšia herečka: Anna Odell za výkon vo filme Stretávka / Aterträffen (réžia: Anna Odell, Švédsko, 2013)

Najlepší herec: Igor Samobor za výkon vo filme Triedny nepriateľ / Razredni sovražnik (réžia: Rok Biček, Slovinsko, 2013)

Cena FIPRESCI: Triedny nepriateľ / Razredni sovražnik (réžia: Rok Biček, Slovinsko, 2013)

Cena študentskej poroty: Stretávka / Aterträffen (réžia: Anna Odell, Švédsko, 2013)

Cena za najlepší dokumentárny film: Rodinné príbehy / Stories We Tell (réžia: Sarah Polley, Kanada, 2012)

Cena za najlepší krátky film: Zvieratá, čo som zabil minulé leto / Djur jag dödade förra sommaren (réžia: Gustav Danielsson, Švédsko, 2012)

Ocenenie Medzinárodného filmového festivalu Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii: Bille August

Laureátka ocenenia a držiteľka pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy za dlhoročnú umeleckú tvorbu: Eva Krížiková

Film Europe Award: Táňa Pauhofová

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané