11. 11. 2013

MTV - European Music Awards

MTV - European Music Awards

Tínedžerský idol z Kanady Justin Bieber a americká popová hviezda Katy Perry sa stali najlepšími spevákmi roka 2013 na udeľovaní európskych cien hudobnej televízie MTV - European Music Awards (EMA), ktorého jubilejný 20. ročník sa v nedeľu večer uskutočnil v Amsterdame.
Devätnásťročný Bieber získal EMA štvrtý rok po sebe, 29-ročná Kalifornčanka, ktorá tentoraz zdolala aj svoje krajanky Lady Gaga a Miley Cyrus, sa z tejto ceny tešila tretíkrát za sebou.
Za najlepšiu pieseň roka vybrali milióny fanúšikov hit amerického speváka Bruna Marsa s názvom Locked Out of Heaven.
Najlepší videoklip roka (Wrecking Ball) má podľa európskych divákov MTV Miley Cyrus, ktorá vyvolala v auguste rozruch svojím vystúpením na udeľovaní amerických ekvivalentov EMA.
Britsko-írska chlapčenská skupina One Direction sa stala najlepšou popovou formáciou, medzi rockermi zvíťazila kapela Green Day a najlepšou alternatívnou skupinou sa stalo trio Thirty Seconds to Mars. Jeho frontman Jared Leto vyzval na minútu ticha za obete supertajfúnu Haiyan, ktorý v piatok zdevastoval Filipíny a vyžiadali si zrejme stovky obetí.
Nováčikom roka je raperské duo Macklemore and DJ Ryan Lewis, najlepšie koncertné vystúpenie má Beyoncé a najlepších fanúšikov nemecká skupina Tokio Hotel.
Americký raper Eminem, ktorý v minulosti zbieral európske hudobné ceny ako na bežiacom páse, si z Amsterdamu odniesol osobitné ocenenie Global Icon Award.
Udeľovanie cien EMA 2013 moderoval americký spevák Redfoo a vysielalo ho 60 kanálov MTV po celom svete. Svojimi vystúpeniami ho spestrili ocenení umelci i ďalší interpreti.
EMA sa udeľujú každý rok v inej európskej metropole. V roku 2014 sa presunú do škótskeho Glasgowa.


Copyright © TASR 2013