11. 11. 2013

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

 



Rada pre vysielanie a retransmisiu pokračuje v monitorovaní vysielania venovaného krajským voľbám. V prvom kole volieb do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa konalo v sobotu 9. novembra, voliči nezvolili predsedov v piatich z ôsmich krajov, a to v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a v Košickom kraji. V týchto krajoch sa 23. novembra preto uskutoční 2. kolo volieb. Kampaň po nedeľňajšom vyhlásením oficiálnych výsledkov 1. kola plynule pokračuje.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová, aj pred druhým kolom volieb monitorujú 28 spravodajských a publicistických relácií ôsmich programových služieb: Jednotky, Dvojky, TV Markíza, JOJ, TA3, Rádia Slovensko, Rádia Regina Bratislava a Rádia Patria. Popri monitoringu rada vysielanie kontroluje aj na základe sťažností a podnetov fyzických a právnických osôb.

Licenčná rada monitorovala spomínané médiá už pred 1. kolom volieb do vyšších územných celkov. Výsledky špeciálneho monitoringu zameraného na dohľad nad dodržiavaním zákonných pravidiel vysielania počas volebnej kampane, od 23. októbra do 9. novembra by mala prerokovať na svojom rokovaní 19. novembra. Pravdepodobne už na tomto rokovaní by sa podľa Jelčovej mali členovia RVR zaoberať aj jediným podnetom, ktorý rada dostala k 1. kolu krajských volieb. Ide v ňom o údajné vysielanie politickej reklamy žilinským Rádiom Frontinus.

RVR pripomína, že podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov sa volebná kampaň končí 48 hodín pre začiatkom volieb, odkedy plynie volebné moratórium. Keďže 2. kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. novembra, volebná kampaň trvá do 21. novembra do 7:00. Od štvrtka 21. novembra od 7:00 až do skončenia hlasovania do 23. novembra do 22:00 bude následne plynúť moratórium. Počas volebného moratória, teda vrátane dňa konania volieb, je zakázaná akákoľvek volebná kampaň.

V období pred voľbami platia rozdielne pravidlá pre klasických vysielateľov a vysielateľov prostredníctvom internetu či poskytovateľov audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie (AVMS). Rozhlasoví a televízni vysielatelia, ktorí nevysielajú výhradne prostredníctvom internetu, čo sú všetky monitorované médiá, majú vysielanie politickej reklamy zakázané. Vysielatelia prostredníctvom internetu a poskytovatelia AVMS politickú reklamu vysielať, respektíve poskytovať môžu.

V monitoringu predvolebného vysielania sleduje RVR najmä to, či vysielatelia pri oboznamovaní verejnosti s priebehom volieb dodržiavajú základné povinnosti objektivity a nestrannosti a či zabezpečujú všestrannosť informácií a názorovú pluralitu. "Pri informovaní o voľbách v spravodajských programoch sú vysielatelia povinní poskytovať informácie o všetkých kandidátoch, politických stranách a hnutiach. Spravodajské programy nemôžu byť zamerané v prospech či neprospech týchto subjektov a elektronické médiá o nich musia informovať rovnakým spôsobom. Pri vedení politických diskusií sa odporúča najmä vyhradiť kandidujúcim subjektom vo vysielaní vyvážený priestor a zabezpečiť im rovnaké podmienky na prezentáciu," opísala pravidlá kampane v elektronických médiách Lucia Jelčová.

Licenčná rada, na rozdiel od parlamentných volieb, neschvaľuje pri krajských voľbách projekty volebných štúdií. Monitoruje relácie RTVS - Slovenská televízia: Správy RTVS, Správy a komentáre, Správy Hírek, Správy RTVS z regiónov, Národnostné správy, Národnostný magazín, Rusínsky/Ukrajinský magazín, Maďarský magazín, Tvárou v tvár/Szemtől szemben, diskusné relácie 0 5 minút 12, Večer pod lampou; TV Markíza: Televízne noviny, Prvé televízne noviny, Teleráno; JOJ: Veľké noviny, Noviny o 17; TA3: Hlavné správy, Téma dňa, V politike, Debata; RTVS – Rádio Slovensko: Rádiožurnál (12:00, 18:00), Sobotné dialógy, Z prvej ruky; RTVS – Rádio Regina Bratislava: Žurnál Rádia Regina (17:00), Župné voľby, Klub komunálnej politiky, RTVS – Rádio Patria: Kronika 1, 2, Na záver dňa/Napzárta.

Druhé kolo volieb do orgánov samosprávnych krajov sa uskutoční v sobotu 23. novembra a v piatich krajoch si v ňom voliči zvolia svojho krajského predsedu. V Bratislavskom kraji sa v druhom kole stretne Pavol Frešo a Monika Flašíková Beňová, v Trnavskom kraji Tibor Mikuš a József Berényi, v Nitrianskom kraji Milan Belica a Tomáš Galbavý, v Banskobystrickom kraji Vladimír Maňka a Marian Kotleba a v Košickom kraji Zdenko Trebuľa a Rudolf Bauer.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.