12. 7. 2014

MFF Karlove Vary

MFF Karlove Vary


Film Kukuričný ostrov gruzínskeho režiséra Georga Ovašviliho získal dnes večer v karlovarskom hoteli Thermal Krištáľový glóbus - hlavnú cenu 49. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary.
Baladický príbeh o starom farmárovi a jeho vnučke je koprodukciou piatich krajín - Gruzínska, Nemecka, Francúzska, Česka a Kazachstanu. Takmer bezo slov zachytáva ich život na ostrove na rieke Inguri, ktorá vytvára prirodzenú hranicu medzi Gruzínskom a separatistickým Abcházskom.
Víťaza hlavnej súťaže vybrala z 12 súťažných filmov porota pod vedením španielskeho producenta Luisa Miňarra, informovala agentúra Associated Press. Zlatý glóbus je dotovaný finančnou odmenou 25.000 dolárov, o ktorú sa podelia rovným dielom režisér a producent.
Cenu za réžiu si odniesol maďarský film Voľný pád. Cenu za najlepší ženský herecký dostala Elle Fanningová za svoj výkon vo filme Až na dno. V mužskej kategórii porota ocenila výkon mladého argentínskeho herca Nahuela Péreza Biscayarta vo filme Som tvoj. Ten pri preberaní ocenenia vyjadril presvedčenie, že po jeho triumfe bude v nedeľu nasledovať triumf jeho krajiny na svetovom šampionáte vo futbale, informoval server Novinky.cz.
V súťaži Na východ od Západu zvíťazil rusko-nemecký film Nápravná trieda o ťažkom živote postihnutých žiakov, ktorí musia na konci školského roka komisii dokázať, že si zaslúžia preradenie do normálnej triedy.
Český film si odniesol Divácku cenu denníka Právo. Získal ju nový dokument režisérky Olgy Sommerovej o Marte Kubišovej Magický hlas rebelky.
Copyright © TASR 2014