6. 7. 2014

Munich International Film Festival

Munich International Film Festival


Už 32. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Mníchove sa v sobotu skončil slávnostným vyhlásením víťazov. Cenu za najlepší film dotovanú 50.000 eurami si z 13 nominovaných snímok odniesol ruský film Leviafan renomovaného režiséra Andreja Zvjaginceva.
Porota označila jeho film za "epický príbeh, ktorý preniká hlboko do ruskej duše..., keď mapuje boj obyčajného človeka s úradmi a cirkvou". Podľa porotcov "nastavuje zrkadlo otázkam, ktorým čelia nielen radoví Rusi, ale mnohí ďalší po celom svete".
Komorný príbeh sa odohráva na odľahlej usadlosti pri hraniciach s Fínskom, kde žije Kolja s druhou ženou a synkom z prvého manželstva. Muž bojuje proti nadvláde mocných, ktorí sa mu pokúšajú zobrať dom s pozemkom. Porota pochválila "neskutočne krásnu kameru Michaila Kirchmana, sériu pôsobivých vedúcich výkonov a pozoruhodnú hudbu Philipa Glassa", ktoré spoločne vyústili "v silný, dojemný a nezabudnuteľný film".
Ďalšiu významnú cenu udelenú na záverečnom galavečeri, cenu CineVision pre najlepšieho nového režiséra získala za koprodukčný nemecko-taliansko-švajčiarsky film Le Meraviglie (Zázraky) režisérka Alice Rohrwacherová. Cena je dotovaná 12.000 eurami.
Porota uviedla, že Alice Rohrwacherová "vlastným vizuálnym jazykom vytvára presný a poetický svet nezvyčajnej rodiny a jej boja o prežitie. Film nás očaril."
Čestné uznanie ceny CineVision si odniesol film White Shadow (Biely tieň) tanzánijsko-nemecko-talianskej produkcie, ktorý režíroval Noaz Deshe. Film rozpráva o albínoch v Tanzánii, ktorí sa stávajú ľudskou korisťou. Šamani ponúkajú za časti ich tiel veľké sumy peňazí.
Sobotňajší galavečer ukončil druhý najväčší nemecký filmový festival po Berlinale. Tento rok na ňom pod mottom "najlepšie filmy leta" uviedli 158 filmov z 51 krajín sveta.

Copyright © TASR 2014