22. 7. 2014

Zomrela Bibiana Wallnerová

Zomrela Bibiana Wallnerová

Vo veku 81 rokov zosnula v nedeľu 20. júla spisovateľka, rozhlasová redaktorka, autorka rozhlasových hier pre deti a mládež, ale aj politická väzenkyňa Bibiána Wallnerová. Posledná rozlúčka s autorkou bude v pondelok 28. júla o 10:30 v Krematóriu v Bratislave, agentúru SITA o tom informovala priateľka zosnulej autorky Katarína Poláková. Slovenský rozhlas si zosnulú autorku pripomenie v nedeľu 27. júla od 12:00 do 12:40 na Rádiu Devín v repríze relácie Herci na koberci s Bibianou Wallnerovou, ktorú redakčne pripravila Tamara Chlebová.
Bibiana Wallnerová (14. decembra 1932 - 20. júla 2014, Bratislava) štvrť storočia pracovala v rozhlase, je autorkou literatúry pre deti (Aká bola dávna škola, 1979; Abeceda dôvtipu, 1986), textárka, poetka, prozaička, humoristka, dramatička i prekladateľka. Okrem iného sa podpísala aj pod román Pod basovým kľúčom, titul Poviedky z rádia, telefónu a mobilu a zbierku básní Ochrana domu či netradičnú kuchárku Láska i zdravie idú cez žalúdok.
Marián Grebáč z odboru vlastnej tvorby Slovenského rozhlasu, RTVS pripomína, že Bibiana Wallnerová bola od roku 1964 redaktorkou vysielania pre deti a mládež v Čs. rozhlase v Bratislave. Je autorkou stovky rozhlasových pásiem z oblasti vedy a techniky. "Svoj zmysel pre humor a novinársky talent výrazne zúročila v populárnom SOMZAFÓR-e, Sobotnom magazíne zábavných foriem. V období normalizácie musela odísť z redakcie pre deti a mládež. Pracovala v časopise Rozhlas, popri tom písala piesňové texty, rozhlasové pásma o osobnostiach vedeckého a kultúrneho života, fíčre, rozhlasové hry a rozprávky." Po päťročnej vynútenej prestávke sa vrátila k rozhlasovému mikrofónu, do vysielania pre Bratislavu ako reportérka a moderátorka denného vysielania. "Bibiana Walnerová je autorkou viacerých úspešných rozhlasových hier: Horúce linky, Danka Vranka, Yetti sa pätí, Ako si nezabiť sestru, Symfónia haf-dur, Bocianí pahorok, muzikálov: Lalalila a Viking Vike. Je autorkou viacerých kníh: básnickej zbierky Ochrana domu, Poviedok z rádia, telefónu a mobilu, a autobiografického románu Pod basovým kľúčom.
Podľa digitálneho archívu Pamäť národa http://www.memoryofnations.eu, ktorý vytvorili v roku 2008 tri české inštitúcie archivujúce spomienky pamätníkov (združenie Post Bellum, Český rozhlas a Ústav pre štúdium totalitných režimov) http://www.pametnaroda.cz/, Bibiana Wallnerová vyrastala so staršou sestrou Dorotou v kultúrnom prostredí, rodičia ich viedli k športu, cudzím jazykom a hudbe. Už ako dieťa bola konfrontovaná s krutosťou vojny a po februári 1948 i s brutalitou komunistického režimu. Otec Bibiany ešte v tom istom roku navrhol rodine útek za hranice, obe dcéry to však odmietli. O tri roky neskôr sa však situácia zmenila a cez staršiu sestru získali kontakt na prevádzača. Dňa 9. mája 1951, krátko po 2. hodine ráno, všetkých zadržala hliadka Pohraničnej stráže v blízkosti drôtených prekážok, asi 500 metrov od pasovej kontroly v Kopčanoch. Ozvala sa streľba, ktorá ukončila život staršej zo sestier. Bibianu s rodičmi predviedli na strážnicu, kde ich obrali o všetky cennosti, a vzápätí do kasární Pohraničnej stráže v kaštieli v Malackách. Tu strávila s matkou asi dva týždne, po ktorých ju previezli ku "Dvom levom" v Bratislave, po vypočúvaní do väznice v Leopoldove a neskôr do cely krajského súdu. Strávila mesiace v samoväzbe. V procese, ktorý prebehol v septembri 1951, odsúdili jej otca za velezradu na dvanásťročné väzenie, matka dostala päť rokov a Bibiana, obvinená "len" z pokusu o prekročenie hraníc, dva a pol roka, píše ďalej Pamäť národa. V máji 1953 bola vďaka amnestii prepustená na slobodu. Všetko však podriaďovala jedinému cieľu - navštevovať rodičov vo väzení. Matka bola v Pardubiciach a otec v Ilave a neskôr vo väznici Mírov. Bibiana nakoniec získala zamestnanie v rozhlase v redakcii pre deti a mládež, kde robila úspešné hudobné relácie. Napriek tomu, že ju odtiaľ neskôr prepustili, miesto jej po čase vrátili späť. Svoje skúsenosti s väzením opísala v románe Pod basovým kľúčom (Bratislava 2010), z ktorého cítiť jej veľký zmysel pre humor a nepoddajnosť, s akou zápasila s nepriaznivým osudom, dodáva sa v profile zverejnenom na http://www.pametnaroda.cz.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.