22. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Srbsku došlo k ďalšiemu fyzickému útoku na novinára, informovala dnes rakúska agentúra APA.
Živko Perišič, redaktor tlačovej agentúry BETA, sa stal terčom útoku po tom, čo napísal materiál o krádeži elektrickej energie v Gornjom Milanovci. V piatok si potom potrestaný páchateľ naňho počkal na žurnalistu a napadol ho.
Zatiaľ neobjasnený zostáva nedávny útok na redaktora tlačovej agentúry FONET, pri ktorom začiatkom júla neznámi páchatelia zbili Davora Pašaliča neďaleko jeho bydliska.
Zväzová organizácia srbských novinárov NUNS vyzvala len nedávno na mediálny bojkot ministra bez kresla Velimira Iliča, ktorý je známy svojím agresívnym prístupom k predstaviteľom médií. Tentoraz vynadal spolupracovníčke Centra pre investigatívnu žurnalistiku, venujúcej sa problematike konfliktov so súkromnými bezpečnostnými službami.

Šéf izraelskej diplomacie Avigdor Lieberman chce zakázať vysielanie katarskej televízie al-Džazíra, ktorá podľa neho podporuje terorizmus a rozširuje klamstvá o židovskom štáte.
      "Začali sme zvažovať aktivity a pozíciu al-Džazíry so zámerom nedovoliť jej ďalšie pôsobenie v Izraeli," uviedol Lieberman, ktorého citovala agentúra DPA.
      Satelitnú televíziu, financovanú katarskou vládnucou dynastiou, minister prirovnal k niekdajším nacistickým novinám Der Stürmer a tiež k mediálnemu krídlu al-Káidy.
      Podľa hovorcu izraelského rezortu diplomacie sa ministrove vyjadrenia vzťahujú na arabské i anglické vysielanie al-Džazíry.
      Lieberman súčasne obvinil Katar z poskytovania podpory militantnému palestínskemu hnutiu Hamas. 
      "Katar sa stal globálnym problémom. Zaisťuje ekonomickú bázu väčšiny radikálnych teroristických skupín, ktoré destabilizujú celý svet a predovšetkým Blízky východ," vyhlásil Lieberman. 
      Al-Džazíra je pre údajnú podporu islamistov zakázaná vo viacerých krajinách regiónu vrátane Egypta, Iraku a Sýrie. Podľa palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása je katarská televízia predpojatá v prospech Hamasu.



Copyright © TASR 2014