22. 7. 2014

ZABAVA GRADUJE

ZABAVA GRADUJE



Skutočné náklady na prezidentskú kampaň Radoslava Procházku nemuseli byť 250.000 eur, ako to sám tvrdil, ale dvojnásobne vyššie. Informuje o tom dnes spravodajský portál Sme.sk s odvolaním sa na nahrávku zverejnenú na webových stránkach Vimeo. Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý v nej vystupuje, už pre Sme autenticitu nahrávky priznal.
"Je to materiál, ktorý som chcel zverejniť až so súhlasom generálneho prokurátora, na ktorý čakám. Zverejnenie bez môjho vedomia ma prekvapilo. Zrejme niekomu veľmi vyhovuje, aby sa táto téma riešila uprostred leta, keď sú ľudia na dovolenkách a politiku nesledujú," cituje Sme Matoviča.
Aktéri na nahrávke preberajú viacero tém. Prvou je spôsob úhrady inzercie. "Tá baba, čo bola od teba, hovorila, že to viete platiť tak, že časť oficiálne, časť neoficiálne. Tak ty musíš povedať, že koľko, že jak to chceš," hovorí Matovič. "Pol na pol," odpovedá hlas podobný Procházkovi s tým, že pri takom objeme to nemá kto ako odkontrolovať. Neskôr pripúšťa aj dohodu, že mimo účtovníctva pôjde až 90 percent sumy.
Nahrávka sa venuje aj celkovým nákladom na Procházkovu kampaň. Náklady na ňu hlas podobný Procházkovmu najskôr odhaduje na 600.000 eur, následne to koriguje na pol milióna. Procházka v skutočnosti vykázal na celú kampaň okolo 250.000 eur.
Matovič najskôr obvinil Procházku z pokusu o nelegálne financovanie prezidentskej kampane s tým, že chcel za inzerciu v regionálnom periodiku jeho rodiny Region Press platiť aj bez dokladu. Procházka obvinenia poprel a prijal aj výzvu absolvovať kontrolu na detektore lži. Neskôr si to rozmyslel.

Copyright © TASR 2014