27. 11. 2014

Hrubé zavádzanie týždenníka Plus 7 dní v článku Drahé šetrenie

Hrubé zavádzanie týždenníka
Plus 7 dní v článku Drahé šetrenie


Týždenník Plus 7 dní v článku Drahé šetrenie zavádza svojich čitateľov aj verejnosť. Napriek tomu, že redaktorka počas písania článku vedela, že žiadne poplatky sa v testovacej prevádzke trhoviska neplatia, v článku toto tvrdenie zamlčala s cieľom navodiť, že trhovisko bude viac míňať ako šetriť. Koho záujmy ale redaktorka teda háji?

V prvom rade je elektronické trhovisko v testovacej prevádzke, počas ktorej sa študujú procesy a vychytávajú sa problémy, s ktorými sa musí vysporiadať každý nový projekt. Na to je testovacia prevádzka určená. Elektronické trhovisko je určené na hlavne podlimitné zákazky, teda zákazky od 20 000 do 130 000 eur. Redaktorka vo svojom článku uvádza príklad obce Mýtna, ktorá si chcela kúpiť chladničku za 250 eur, za ktorú štát zaplatí prevádzkovateľovi trhoviska 238 eur, chladnička tak podľa týždenníka Plus 7 Dní vyjde na 487,60 eur. Ide o hrubé zavádzanie a klamstvo. Redaktorka ho napísala napriek tomu, že vedela, že sa v testovacej prevádzke žiadne transakčné poplatky na trhovisku neplatia. A za nákupy s nízkou hodnotou teda od 1 000 do 20 000 sa žiadne poplatky nebudú platiť ani v ostrej prevádzke. Ide navyše o nákup vytrhnutý z kontextu, pretože v prípade nákupu chladničky za 250 eur obec nemusí takýto sortiment nakupovať cez trhovisko. MV SR napriek tomu víta, že sa na trhovisku obchodujú aj zákazky s nízkou hodnotou od 1 000 do 20 000 eur, pretože táto požiadavka vyplynula s odbornej diskusie, ktorá sa viedla s mimovládnymi organizáciami pred schválením zákona o verejnom obstarávaní. Práve pri týchto malých zákazkách (kde sa dnes môžu robiť len prieskumy trhu) dochádza často k najväčším manipuláciám. A ako vyplýva z prvých výsledkov trhoviska, táto požiadavka bola legitímna. Aj testovacia prevádzka totiž ukazuje, že aj pri takýchto malých nákupoch sa dajú ušetriť značné finančné prostriedky z verejných zdrojov.


Transakčné poplatky za trhovisko sa budú platiť výhradne pri podlimitných zákazkách, teda od 20 000 do 135 000 eur. V takomto prípade pôjde o poplatok od 0,01 percenta pri hornej hranici (135 000 eur), pri dolnej hranici (20 000 eur) ide o jedno percento. Ide o štandardné poplatky pri nástroji tohto typu, ktoré v rámci súťaže návrhov o elektronické trhovisko nastavila víťazná firma – poradenská spoločnosť KPMG.


Redaktorka Plus 7 dní sa vo svojom článku opiera aj o vyjadrenie blogera Ľubomíra Kubičku, ktorý sa, ako redaktorka píše, pohybuje v oblasti verejného obstarávania. Zabudla však napísať, že bloger je pracovníkom obstarávacej agentúry, ktorá dnes za nemalé finančné prostriedky „pomáha“ verejným inštitúciám s verejnými zákazkami a práve elektronické trhovisko im zruší v mnohých prípadoch paušálne mesačné alebo ročné zmluvy v stovkách či tisíckach eur bez ohľadu na to, koľko elektronických aukcií pre klienta urobia. Navyše ide o človeka, ktorý viedol verejné obstarávanie na ministerstve vnútra počas predošlej vlády a počas ktorého pôsobenia sa na ministerstve vnútra obstarala Škoda Fabia za 82 000 eur/kus, čo je svetový rekord.


Rezortu vnútra je jasné, že útoky niektorých spoločností, ktoré profitovali v poradenstve pri e-aukciách pri verejných zákazkách a ktoré prichádzajú o svoj biznis a zaznamenávajú straty, budú narastať. Rovnako ako tých neprajníkov, ktorí ovplyvňovali verejné obstarávania či už pri zákazkách s nízkou hodnotou alebo pri podlimitných zákazkách, všetkých tých bonbonierových tiet a známych od výťahov pri zákazkách s nízkou hodnotou.
Ktorej časti odporcov robí pani redaktorka teda hovorcu? Tým pár ľuďom, ktorí žijú z verejných peňazí ako nákupní poradcovia "za 100 eur", alebo tým, čo doteraz neobstarávali, robili rýchle prieskumy trhu a špekulovali pri podpise zmluvy?


Elektronické trhovisko má významný protikorupčný charakter a ide o najväčšie protikorupčné opatrenie na Slovensku minimálne od zavedenia zverejňovania zmlúv v centrálnom registri, ktoré v zmysle zákona o verejnom obstarávaní budú musieť využívať všetky verejné inštitúcie, vrátane samospráv.


Cieľom elektronického trhoviska je zbaviť sa všetkých tých špekulantov, ktorí chcú na verejných zdrojoch parazitovať. Je to plne anonymný systém – od zadania zákazky až do generovania zmluvy, ktorú systém automaticky zverejní v CRZ. Počas zadávania a súťaženia nikto nevie, kto je objednávateľ a kto sú súťažiaci dodávatelia, a to až do času posúťažného zostavenia poradia, kde sa skončený proces deanonymizuje.


A to zrejme niekomu veľmi vadí...

Tlačový odbor MV SR