27. 11. 2014

Zomrela P.D. Jamesová

Zomrela P.D. Jamesová


Vo veku 94 rokov zomrela dnes anglická spisovateľka P.D. Jamesová, ktorú preslávili hlavne jej detektívne romány s postavou policajta a básnika Adama Dalgliesha.
Jamesová zomrela vo svojom domove v juhoanglickom Oxforde, oznámila agentúra DPA s odvolaním na vydavateľa jej kníh Random House.
Zármutok nad jej úmrtím vyjadril prostredníctvom Twitteru aj britský premiér David Cameron. Podľa jeho slov išlo jednu z najväčších britských autoriek detektívneho žánru, ktorá "inšpirovala generácie čitateľov".
Phyllis Dorothy Jamesová sa narodila 3. augusta 1920. Dlhé roky pracovala ako úradníčka a do literatúry vstúpila až ako 42-ročná, keď jej vyšiel prvý román Cover Her Face (1962, česky Zahalte jí tvář) v hlavnej úlohe s detektívom Dalglieshom. Viacero jej románov bolo sfilmovaných.
Neskôr napísala ešte ďalších 13 kníh, zachytávajúcich dobrodružstvá tohto fiktívneho vyšetrovateľa Scotland Yardu. Posledný román s Dalglieshom (The Private Patient, česky Soukromá pacientka) jej vyšiel v roku 2008.
V slovenčine jej vyšli knihy Svedka treba odstrániť, Džob nevhodný pre ženu či Lebka pod kožou.
Okrem iného napísala aj svoju knihu o histórii detektívneho žánru Talking about Detective Fiction (česky: Povídání o detektivkách).
V roku 1991 bola za svoje dielo povýšená do šľachtického stavu ako barónka z Holland Parku a stala sa doživotnou členkou britskej Snemovne lordov za Konzervatívnu stranu. V roku 2008 P. D. Jamesovú uviedli do medzinárodnej siene slávy detektívneho žánru.


Copyright © TASR 2014