26. 11. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maďarský Fond na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorý vyrába spravodajstvo a iné programy pre verejnoprávne médiá, čoskoro prepustí 100-200 zamestnancov. Informoval o tom dnes denník Népszabadság, podľa ktorého ide už o štvrtú vlnu masového prepúšťania.
Zamestnanci verejnoprávnych médií patria od 1. januára 2011 organizačne pod MTVA. Maďarská televízia MTV, Duna TV a maďarský rozhlas Magyar Rádió nevyrábajú programy, vytvárajú iba profil médií, ku ktorému rôzne programy objednávajú z tohto fondu.
Népszabadság pripomína, že síce financovanie MTVA z roka na rok neustále rastie, terajšie masové prepúšťanie bude už štvrtým v poradí. V roku 2011 vo dvoch etapách prepustili celkom 900 a vlani 200 zamestnancov.
V prvom kole prepustili "politicky nespoľahlivých" starých pracovníkov a potom zlikvidovali regionálne štúdiá, píše denník, podľa ktorého údajne ani štvrtá vlna prepúšťania nebude posledná. Konečným cieľom je 1600 zamestnancov, k čomu bude po terajšom prepúšťaní potrebné uvoľniť ešte vyše 200 ľudí.
Generálny riaditeľ MTVA László Zsolt Szabó odmieta hovoriť o masovom prepúšťaní. Na fóre zamestnancov nedávno hovoril iba organizačných a štrukturálnych zmenách, v rámci ktorých v uplynulých týždňoch prepustil 30 pracovníkov vyššieho a stredného manažmentu podniku.

Copyright © TASR 2014


Televízia HBO plánuje na budúci rok odvysielať nový dokument o zosnulom frontmanovi americkej kapely Nirvana Kurtovi Cobainovi. Režisérom snímky s názvom Kurt Cobain: Montage of Heck je Brett Morgen, ktorý na tomto projekte pracuje už od roku 2007. Pôjde o vôbec prvý dokument o Cobainovi, ktorý vznikol v spolupráci s hudobníkovou rodinou, pričom jeho dcéra Frances Bean Cobain je výkonnou producentkou snímky. Film priblíži Cobainov život prostredníctvom domácich videí, denníkov, fotografií či doteraz nevydaných skladieb.
Nirvana vznikla v roku 1987 a debutovala albumom Bleach (1989). Najslávnejšiu zostavu kapely tvorili spolu s Cobainom basgitarista Krist Novoselic a bubeník David Grohl, ktorý s formáciou nahral aj legendárny album Nevermind (1991). Štúdiovka zosadila z prvej priečky rebríčka Billboard 200 album Michaela Jacksona s názvom Dangerous (1991) a pochádzajú z nej hity ako Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, Lithium, Polly či In Bloom. Nirvana má na konte tiež nahrávky ako In Utero (1993) či MTV Unplugged in New York (1994) a tento rok ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Kurt Cobain zomrel 5. apríla 1994 vo veku 27 rokov. Podľa oficiálnej verzie sa vo svojom dome v Seattli zastrelil guľovnicou.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.