24. 11. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európsky parlament (EP) pripravuje nezáväznú rezolúciu, ktorá navrhuje oddeliť vyhľadávač Google od ostatných operácií spoločnosti v Európe. Ide o jednu z možností na obmedzenie dominancie Google na trhu internetových vyhľadávačov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Európski politici majú čoraz väčšie obavy zo silného postavenia Google a ďalších amerických spoločností v oblasti internetu. Rozdelenie Google by predstavovalo akciu z najďalekosiahlejšími dôsledkami a výrazne by ohrozilo podnikanie spoločnosti.
Návrh rezolúcie nespomína konkrétne Google ani iný vyhľadávač, no práve Google je dominantným hráčom na európskom trhu s odhadovaným podielom až 90 %. Google sa k správe odmietol vyjadriť.
Hoci parlament nemá legislatívne právomoci, svojou rezolúciou, v ktorej "žiada Európsku komisiu, aby zvážila návrhy zamerané na oddelenie vyhľadávačov od ostatných komerčných služieb", môže zvýšiť tlak na Brusel. Parlament cituje množstvo potenciálnych riešení problémov, medzi ktoré patrí aj podozrenie, že Google smeruje internetovú premávku k určitým stránkam. Ak tieto riešenia neuspejú, poslanci navrhujú legislatívny postup. Je veľmi pravdepodobné, že EP svoju rezolúciu schváli.
Google čelí v Európe tvrdej kritike na všetkých frontoch, či už ide o ochranu súkromia alebo daňovú politiku. Spoločnosť sa rozrástla do takých rozmerov, že v mnohých oblastiach vyvoláva nedôveru. Kritiky sa dočkala aj od firiem, ktoré jej vytýkajú nečestné praktiky pri zverejňovaní výsledkov vyhľadávania.
Európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová si mieni vziať určitý čas na rozmyslenie ďalšieho kroku v štyri roky trvajúcom prešetrovaní Google. V prvom rade chce poznať názory zúčastnených strán a preveriť stupeň rozvoja technológií v tomto sektore.
Nedôvera v Európe rastie už dlhé roky, čo sa podľa zástupcov Google spája so všeobecným vnímaním USA a všetkého, čo s USA súvisí. Situáciu vyostrili aj nedávne odhalenia o odpočúvaní európskych politikov. Najväčší rozruch to spôsobilo najmä v Nemecku, kde historické skúsenosti s fašizmom aj komunizmom zanechali podozrievavý postoj ľudí k mocným inštitúciám, ktoré kontrolujú osobné údaje.
Predstavitelia Európskej komisie sa zatiaľ k veci nevyjadrili. Nie je jasné ani to, ako zareagujú americké regulačné úrady, ktoré v roku 2013 ukončili protimonopolné vyšetrovanie so záverom, že Google nemanipuloval výsledky vyhľadávania.

Copyright © TASR 2014