27. 11. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najväčšia pakistanská mediálna skupina Geo News oznámila, že sa odvolá proti trestu 26 rokov odňatia slobody, ktorý súd v utorok udelil majiteľovi tejto mediálnej organizácie za rúhanie. Ide o najnovší zvrat vo vlečúcom sa spore medzi televíznou stanicou a armádou, informovala agentúra Reuters.
Súd udelil majiteľovi Geo News a mediálnemu magnátovi Mírovi Šakílovi Rahmánovi trest za odvysielanie záberov ľudí, tancujúcich na pieseň o svadbe dcéry islamského proroka Mohameda.
Stanica čelila množstvu sťažností na rúhačský program a situácia vyústila aj do tvrdení, že pakistanský represívny zákon o blasfémii (rúhaní) sa zneužíva na umlčanie kritikov armády.
Čoskoro úrady vzniesli obvinenia aj oficiálne - po tom, čo televízna stanica verejne pripísala zodpovednosť za streľbu na jedného zo svojich popredných novinárov práve vojenskej špionážnej službe ISI. Armáda tieto obvinenia poprela.
Majiteľ stanice, moderátor ranného programu a dvaja hostia musia podľa verdiktu súdu zaplatiť pokuty 16.600 dolárov, odovzdať pasy a predať svoj majetok.
Rozsudok tohto protiteroristického súdu v meste Gilgit však zrejme nebude vykonaný, pretože verdikty súdov v severnom regióne Gilgit-Baltistán sa nevzťahujú na zvyšok Pakistanu.
Denník News vlastnený Rahmánom včera titulnej strane oznámil, že sa odvolajú na najvyšší súd proti verdiktu aj trestu.
Pakistanské médiá sú v posledných rokoch čoraz slobodnejšie a odvážnejšie, ale verejná kritika armády či ISI je stále zväčša tabu.
Patová situácia medzi Geo News a armádou odhalila aj názorové rozdiely medzi premiérom Navázom Šarífom, ktorý televíznu stanicu podporuje, a armádou, ktorá riadi Pakistan viac ako polovicu z jeho dejín ako samostatného štátu.
Pakistanský zákon o rúhačstve umožňuje každému podať sťažnosť s tým, že jeho náboženské cítenie bolo z nejakého dôvodu zranené. Trestom za rúhačstvo je smrť.

Český rozhlas (ČRo) porušil programom Hovory z Lánov, v ktorom prezident Miloš Zeman použil v nedeľu 2. novembra vulgárne slová, mediálny zákon aj svoj kódex. Rada ČRo na svojom dnešnom verejnom zasadaní však zároveň uznala výnimočnosť situácie, keď svoju úlohu zohralo prekvapenie v živom vysielaní a úcta k hlave štátu, informoval server Novinky.cz.
Do budúcnosti Rada ČRo vyzvala rozhlas, aby v prípade opakovania podobnej situácie rešpektoval svoj vlastný kódex. Rada nemôže rozhlas za porušenie pravidiel nijako sankcionovať, iba konštatovať, že sa prehrešok stal, napísali Novinky.cz.
Vedenie rozhlasu už ohlásilo, že mieni Hovory z Lánov aj naďalej vysielať naživo. Generálny riaditeľ ČRo Peter Duhan chce o situácii hovoriť s prezidentom republiky, schôdzka sa však zatiaľ neuskutočnila.
Upozornenie na porušenie zákona pre odvysielanie vulgarizmov dala Českému rozhlasu už predtým aj Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie. Tá môže Českému rozhlasu síce sankciu uložiť, vulgarizmy však netrestá pokutami, skôr upozornením.
Prezident ČR Miloš Zeman použil vulgarizmy, keď v relácii Hovory z Lánov kritizoval prístup koalície ohľadne služobného zákona, ale aj na adresu ruskej dievčenskej punkovej skupiny Pussy Riot, keď prekladal jej názov do češtiny a hodnotil jej texty.

Copyright © TASR 2014


Deň pred ďalším zo série generálnych štrajkov v Grécku na protest proti vládnym úsporným opatreniam nepracovali zamestnanci tamojších médií. Dôsledkom stredajšej 24-hodinovej akcie je okrem iného nevysielanie žiadnych spravodajských relácií v rozhlase a v televízii či neobnovovanie informácií na internetových portáloch, pričom vo štvrtok nevyjdú ani denníky. Zajtra by mal štrajk zasiahnuť celú krajinu vrátane škôl, nemocníc či prístavov. Žurnalisti plánujú vo štvrtok pracovať v záujme pokrytia celoštátneho aktu nespokojnosti.
Grécko čerpá od EÚ a Medzinárodného menového fondu dva úverové programy v celkovom objeme vyše 240 miliárd eur. Za získanie pomoci musela tamojšia vláda prijať rôzne úsporné opatrenia vrátane prepúšťania a rušenia pracovných miest, čo vyvoláva pobúrenie verejnosti.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.