18. 11. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tisíce ľudí sa zhromaždili včera na Kossuthovom námestí v Budapešti, aby protestovali proti zdaneniu internetu, štátnej korupcii, nadmernému daňovému zaťaženiu či súčasnej zahraničnej politike Maďarska.
Na základe výzvy organizátorov zo skupiny Deň verejného pobúrenia na Facebooku si ľudia priniesli okrem národnej vlajky aj vlajku Európskej únie na protest proti tomu, že vedenie parlamentu nedovolí, aby vlajka únie bola na priečelí zákonodarného zboru, ani v rokovacej sále.
V okolí námestia sú v pohotovosti početné policajné jednotky.
Demonštrácie proti maďarskej vláde Viktora Orbána sa dnes konajú aj v Békešskej Čabe, Miškovci, Pécsi, Debrecíne, Dunaújvárosi, Šoprone, Egri, Györi, Kecskeméte, Segedíne, Szolnoku, Keszthelyi, Szombathelyi i v iných maďarských mestách. V zahraničí vyšli do ulíc nespokojní Maďari v Berlíne, Londýne, Bristole, Bruseli a v Kitzbüheli.
Tieto demonštrácie pôvodne avizovali už 26. októbra na prvom protestnom zhromaždení proti zdaneniu internetu. Orbán síce medzičasom odvolal návrh na zavedenie dane na internet, ale organizátori sa domnievajú, že to bolo od premiéra iba dočasné rozhodnutie.

Copyright © TASR 2014