18. 11. 2014

Zomrel Štefan Hudák

Zomrel Štefan Hudák


V pondelok 17. novembra zomrel po ťažkej chorobe vo veku 72 rokov významný slovenský filmový, televízny a divadelný scénograf Štefan Hudák. TASR to potvrdil tlačový tajomník Štátneho divadla (ŠD) v Košiciach Svjatoslav Dohovič. Zároveň dodal, že posledná rozlúčka so zosnulým sa pravdepodobne uskutoční v priestoroch historickej budovy ŠD. Termín bude spresnený po dohode s pozostalými.
Štefan Hudák sa narodil 27. júna 1942 vo Veľkom Šariši pri Prešove. Štúdium odboru scénografia na Vysokej škole múzických umení v Bratislave ukončil v roku 1966. Jeho výrazný talent sa prejavil pri realizácii scénických návrhov pre bratislavské divadlá (Divadelné štúdio VŠMU, Malá scéna, SND a ďalšie). Spolupracoval s Novou scénou v Bratislave, Štátnym divadlom Košice, divadlami v Žiline a Prešove.
Jeho profesionálny život bol úzko spätý s Košicami, kde vytvoril množstvo scénických návrhov najmä pre košické štúdio Československej, neskôr Slovenskej televízie a pre košické divadlá. Dlhé roky tvoril scénu pre reláciu Zlatá brána. Od roku 1992 bol na voľnej nohe.

Copyright © TASR 2014