18. 8. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Európska futbalová únia (UEFA) podala oficiálnu sťažnosť smerom k Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) ohľadom údajného pokusu zdiskreditovania šéfa UEFA Michela Platiniho. V zahraničných médiách sa objavil tento mesiac anonymný článok s titulkom: "Platini: Kostry v skrini". Práve 60-ročný Francúz je najväčším kandidátom na nahradenie Seppa Blattera na poste prezidenta FIFA.
Generálny sekretár UEFA Gianni Infantino povedal v nedeľu pre agentúru AP, že požiadal FIFA o vyšetrenie, či dokument prišiel z ich strany. "Písal som Jéromovi Valckemu a požiadal FIFA o vysvetlenie," uviedol Talian. Infantino informoval, že list poslal tiež prokurátorovi etickej komisie FIFA Cornelovi Borbelymu a predsedovi audítorskej komory Domenicovi Scalovi, ktorý dohliada nad novými voľbami šéfa FIFA (26. februára 2016).
V nemeckých a švajčiarskych médiách koluje zatiaľ nezverejnený článok o veľkosti približne 1400 slov. Podľa švajčiarskeho denníka Tager Anzeiger je jedným zo spoluautorov pracovník FIFA. Ten nereagoval na emailové správy od AP a rovnako tak aj samotná FIFA. V dokumente sa uvádza, že Platini vzhľadom na napojenie na Katar by nemal byť prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie. Bývalý trojnásobný najlepší hráč planéty dal krajine z Blízkeho východu hlas vo voľbách dejiska MS 2022 a jeho syna, ktorý je právnikom, následne najala katarská spoločnosť Qatar Investment Authority vlastniaca klub francúzskeho šampióna Paríž Saint-Germain. "Bol jedným z najšikovnejších európskych hráčov všetkých čias. Je však dosť dobrý na to, aby šéfoval FIFA? Každý, kto sa pozrie smerom ku Kataru, môže mať iba jednu odpoveď: nie," píše sa v anonymnom článku.
Vzťahy medzi Platinim a Blatterom sú v súčasnosti dosť napäté, o čom 79-ročný Švajčiar hovoril v sobotňajšom interview pre holandské noviny De Volkskrant. Podľa Blattera sa jeho kamarátstvo s Platinim naštrbilo po tom, ako Francúza v roku 2007 zvolili za prezidenta UEFA. Vzťahy sa potom ešte vyostrili, keď Blatter v roku 2011 poprel sľub, že sa už nebude uchádzať o post šéfa svetového futbalu na ďalšie štvorročné obdobie. Keď 27. mája došlo k zatknutiu funkcionárov FIFA, Platini vyzval Blattera, aby odstúpil z volieb, ktoré sa mali konať o dva dni na to. Švajčiar odmietol a po piaty raz ho zvolili na čelo organizácie. O štyri dni neskôr rezignoval na funkciu.





Americká moderátorka Ellen DeGeneres, ktorej v nedeľu udelili Teen Choice Award pre najlepšiu komičku, vyzvala počas preberania ocenenia mladých ľudí, aby boli vždy sami sebou. „Teší ma, že ste si vybrali práve mňa. No v mojom živote boli aj chvíle, keď som nepatrila medzi vyvolených, pretože som bola iná. Chcem, aby každý z vás vedel, že tým, čo vás teraz odlišuje, neskôr vyniknete. Mali by ste byť hrdí na to, že ste iní. Mali by ste byť hrdí na to, kým ste. Prijmite to, akí ste, pretože byť výnimočným je veľmi veľmi dôležité. Zapadnúť niekam nie je to, na čom skutočne záleží. Ide o to byť osobitý a sám sebou,“ vyjadrila sa 57-ročná rodáčka z Metairie v Louisiane.
Ellen Lee DeGeneres je jednou z najznámejších televíznych osobností v USA. Jej talkšou s názvom The Ellen DeGeneres Show (2003) má úspech u kritiky i divákov, čoho dôkazom je aj zisk vyše troch desiatok cien Daytime Emmy od začiatku vysielania relácie. Venuje sa aj bytovému dizajnu. V auguste 2008 si vzala za manželku herečku Portiu de Rossi.




The film crew were setting up to cover the road cycling test event when they were robbed. Photo: AP
Fotografov, ktorí mali zachytávať dianie na nedeľňajších prípravných cyklistických pretekoch v dejistku budúcoročných olympijských hier v Riu de Janeiro, okradli. Sekretariát štátu Rio de Janeiro informovalo, že pri incidente nebol nikto zranený. Lúpežníci odcudzili fotoaparát a niekoľko mobilných telefónov.
Podľa správ na portáli G1 Internet news dvaja ozbrojení muži na motocykli v nedeľu skoro ráno v Barra de Tijuca v západnej časti Ria prepadli päťčlenný tím fotografov, ktorý sa pripravoval na preteky. Zlodejom sa nepodarilo ukradnúť videokameru údajne len preto, že člen štábu majúci ju na starosti nebol v danej chvíli na mieste.
Preteky, ktorých trasu museli organizátori pozmeniť pre demonštrácie, merali 165 kilometrov a víťazom sa stal Francúz Alexis Vuillermoz. Dvadsaťsedemročný cyklista jazdí v Pro Tour za tím Ag2r La Mondiale, na tohtoročnej Tour de France vyhral 8. etapu z Rennes do Mur-de-Bretagne.



Americká herečka Rachel DiPillo, známa ako Andie zo seriálu Jane the Virgin (2014), bude účinkovať v projekte Chicago Med, ktorý pripravuje televízia NBC. Informoval o tom magazín The Hollywood Reporter, podľa ktorého stvárni DiPillo doktorku Reese pracujúcu na urgentnom príjme.
Okrem nej sa v projekte z nemocničného prostredia predstavia aj Oliver Platt, S. Epatha Merkerson, Nick Gehlfuss, Yaya DaCosta, Colin Donnell, Brian Tee a Torrey DeVitto. Seriál by sa mal dostať na obrazovky NBC 17. novembra. Výkonnými producentmi série sú Dick Wolf, Matt Olmstead, Danielle Gelber, Peter Jankowski, Michael Brandt, Derek Haas a Andrew Dettmann.
Rachel DiPillo môžu diváci a diváčky poznať aj z projektov Za bránou (2010) a Wendy (2011) či hororového trileru Vlkolak (2012). Vlani sa ukázala aj v dramatickom seriáli Mad Men (2007 - 2015).


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.