17. 8. 2015

Zomrel Max Greger

Zomrel Max Greger

Vo veku 89 rokov zomrel v sobotu ráno v jednej z mníchovských kliník na následky rakovinového ochorenia nemecký kapelník a saxofonista Max Greger. Hudobník mal na konte viac ako 150 kolekcií nahrávok, vydaných na vinylových gramoplatniach i kompaktných diskoch, a bol producentom asi 3000 hudobných nahrávok.
Jazzman a obľúbený interpret swingu vystupoval počas svojej niekoľko desaťročí trvajúcej kariéry nielen s velikánmi z nemecky hovoriacich krajín, napríklad Hugom Strasserom, Paulom Kuhom alebo Peterom Krausom, ale aj s esami svetovej scény vrátane Louisa Armstronga, Elly Fitzgeraldovej a Dukea Ellingtona.
Pre Gregera bola hudba elixírom života prakticky do posledných dní. Ešte v polovici júla koncertoval v Mníchove, no už o dva dni neskôr ho previezli do nemocnice, kde mu podľa slov manželky Johanny, s ktorou mal za sebou 63 rokov spoločného života, diagnostikovali rakovinu.
Pohreb umelca, ktorému by rád zahral na rozlúčku aj jeden z jeho žijúcich kolegov Hugo Strasser, sa uskutoční v kruhu rodiny a priateľov v piatok 21. augusta.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.