25. 9. 2015

Reakcia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Reakcia 
Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou


Vzhľadom na medializované informácie v súvislosti s kompetenciami úradu prešetrovať zmluvy Všeobecnej zdravotnej poisťovne /VšZP/ s vybranými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, predsedníčka úradu MUDr. Monika Pažinková, MPH, MBA nemôže pripustiť spochybňovanie dôveryhodnosti úradu a znevažovanie práce jeho zamestnancov. Odmieta akékoľvek špekulácie, že by ona sama zasahovala do výkonu dohľadov.
Predsedníčka úradu považuje za neprípustné spochybňovanie kvality práce jeho zamestnancov, ktorí sú odborníkmi vo svojich odboroch, a z ktorých väčšina pracuje na úrade od jeho vzniku.
Dohľady nad zdravotnými poisťovňami vždy vykonáva skupina zamestnancov, prípadne aj prizvané osoby – špičkoví odborníci z praxe. Tieto osoby majú pri výkone dohľadu postavenie verejného činiteľa a musia spĺňať zákonom stanovené podmienky.
Počas svojej existencie úrad vykonal z vlastnej iniciatívy alebo na základe doručených podnetov viac ako 3300 dohľadov nad zdravotnými poisťovňami, ktorým uložil pokuty vo výške takmer 400 000 eur, približne 9000 dohľadov nad zdravotnou starostlivosťou a takmer 2000 dohľadov nad nákupom zdravotnej starostlivosti.
Predsedníčka úradu ubezpečuje občanov, že úrad pri svojej činnosti vždy postupuje nezávisle, nestranne a objektívne, podľa zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Presne takto bude v rámci svojich kompetencií postupovať aj pri dohľade vo VšZP.
Predsedníčka úradu sa domnieva, že „útoky“ na činnosť úradu sú spôsobené neznalosťou jeho zákonných kompetencií.